Business Internaţional

Inovatia a facut din economia Austriei un model pentru tarile din fostul bloc comunist

Inovatia a facut din economia Austriei un model pentru tarile din fostul bloc comunist

Click pentru imaginea intreaga

02.11.2007, 23:46 125

Economia Austriei a atins o rata de crestere de 3,3% anul trecut, rata ce ar putea fi depasita in acest an. Rata somajului, situata la aproximativ 4%, se numara de asemenea printre cele mai scazute din UE. Nu exista niciun fel de problema legata de contul curent, inflatia pare sa se afle sub control, iar finantele par sa fie in linie cu standardele UE, scrie Financial Times.
"Pentru o economie de top cum e cea austriaca", concluzioneaza OCDE in ultimul sau raport asupra tarii, publicat in iulie, "principiul de baza nu ar trebui sa fie legat de depasirea mediilor, ci de mentinerea pozitiei in randul tarilor OCDE cu cele mai bune performante."
Ceea ce surprinde in legatura cu performantele economice ale Austriei din ultimii cativa ani este ca tara a gasit reteta succesului fara a trece printr-o perioada traumatizanta de schimbari. Austria poate fi comparata cu alte economii europene mici, deschise, precum cea a Suediei si a Irlandei. Diferenta este insa ca Suedia s-a confruntat cu perspectiva reala a unui colaps economic la inceputul anilor '90, Irlanda fiind si ea privita in aproximativ aceeasi perioada drept un esec economic, cu o rata a somajului extrem de ridicata. In ambele tari, sentimentul de criza a generat schimbari.
Karl Aiginger, director al Austrian Institute of Economic Research, spune ca Austria a suferit doua socuri ample in ceea ce priveste modelul sau economic postbelic bazat pe un amplu rol al statului.
Unul a fost legat de aderarea la UE in 1995, care a fortat Austria sa-si alinieze o mare parte din legile sale speciale la cele din restul continentului. Celalalt a fost reprezentat de procesul prin care prabusirea comunismului si disparitia Cortinei de Fier au dus la extinderea UE catre est.
Insa efectele acestor socuri nu s-au materializat intr-o criza, ci intr-un sentiment ca Austria se afla in pericol de a ramane in urma. La mijlocul anilor '90, rata de crestere economica a Austriei se situa cu putin peste media UE. "Socul nu a fost asociat cu o catastrofa, ci a reprezentat un impuls catre schimbare", spune Aiginger. "Austria era foarte constienta de deschiderea granitelor sale si ca acest lucru va fi o provocare."
Studiile privind productivitatea includ Austria printre cei mai mari performeri din zona euro din punctul de vedere al cresterii eficientei proceselor de productie. Spre deosebire de ce s-a intamplat in alte parti ale zonei euro, ultimul deceniu nu a adus in Austria o incetinire dramatica fata de ultimii 15 ani.
Austria si-a mentinut in acelasi timp costurile legate de forta de munca sub control, insa acest lucru nu a reprezentat un factor decisiv in asigurarea succesului sau economic. Pana la urma, transformarea Europei de Est lasase Austria in neobisnuita pozitie de economie bogata brusc inconjurata de rivale mult mai ieftine.
Marele succes al Austriei a fost legat de faptul ca a profitat de pietele care se deschideau in jurul sau. "Austria se afla la capatul lumii. Acum, am revenit in centrul Europei. Acesta este uriasul avantaj al Austriei", spune Herbert Stepic, CEO al Raiffeisen International, care s-a extins rapid in regiune. Contrastul fata de Germania, vecina sa mult mai mare a carei economie are caracteristici similare cu a sa si fata de vecinele sale est-europene cu un ritm rapid de dezvoltare, este remarcabil. Germania s-a bucurat de un boom post-reunificare la inceputul anilor '90, insa a permis costurilor sa-i scape de sub control, asistand mai apoi la un deceniu de crestere lenta si conflicte politice privitoare la viitorul sau.
Bancile germane, in special, nu au reusit sa castige imediat o pozitie dominanta in pietele nou-deschise.
Insa faptul ca Austria s-a adaptat relativ usor la noua situatie economica poate genera unele probleme in viitor. Criza pietelor globale de credit, aprecierea euro si cresterea ratelor dobanzii in zona euro in ultimii doi ani par deja sa franeze cresterea economica a Europei, o tendinta pe care Austria nu va putea s-o evite in ciuda expunerii sale limitate la criza sectorului american al creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc.
In ultimul sau raport, OCDE lauda Austria pentru introducerea de reforme care-i incurajeaza pe antreprenori si genereaza venituri mari, dar identifica in acelasi timp o serie de probleme.
Printre acestea se numara deschiderea sectorului de servicii in fata unei concurente sporite, crearea de locuri de munca pentru un numar mai mare de persoane mai in varsta sau femei cu copii mici si imbunatatirea infrastructurii regionale pentru ca oportunitatile de crestere sa fie exploatate in intregime.
Profesorul Aiginger crede ca pentru a-si mentine pozitia, Austria trebuie sa gaseasca in mod constant metode de impulsionare a inovatiei si sporire a competitivitatii fortei de munca. Anul trecut, la cererea sindicatelor si organizatiilor angajatorilor, profesorul Aiginger a contribuit la realizarea unei liste de masuri necesare impulsionarii cresterii economice pe termen lung.
Aceasta include o competitie sporita pe segmentul serviciilor din sectorul public, imbunatatirea sistemului de invatamant si un accent pus pe punctele forte ale Austriei din domeniul tehnologiei, energiei si mediului.
Pe baza estimarilor actuale, rata de crestere economica a Austriei, desi mai mare decat in alte parti ale zonei euro, nu va fi suficienta pentru a permite noi reduceri ale ratei somajului, se arata in raportul OCDE.
Ritmul de crestere a economiei austriece este asteptat sa incetineasca in 2008, poate pana la aproximativ 2,5%, in mare parte din cauza deteriorarii perspectivelor de crestere a economiei globale.
Pericolul este ca alte tari sa imite succesul tarii, devansand-o in clasamente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO