Business Internaţional

Inflatia mare din Germania impinge BCE mai aproape de o noua majorare a dobanzii

30.05.2008, 22:30 20

Rata inflatiei anuale din Germania a accelerat in luna mai pe fondul cresterii preturilor la energie electrica si alimente, fapt care a starnit nelinistea in randul bancherilor de la Banca Centrala Europeana, care ar putea fi nevoita in aceste conditii sa majoreze rata dobanzii de referinta, scrie The Wall Street Journal.
Preturile bunurilor de larg consum au crescut cu 3% in luna mai fata de aceeasi perioada a anului trecut, in crestere fata de rata anuala de crestere de 2,4% inregistrata in aprilie, conform agentiei germane de statistica Destatis.
Rezultatele lunii mai au marit presiunea la care este supusa Banca Centrala Europeana, al carei principal obiectiv este mentinerea inflatiei sub 2% in zona celor 15 state care utilizeaza moneda euro. Rata anuala a inflatiei pentru zona euro a fost in aprilie de 3,3%, iar rezultatele lunii mai vor fi facute publice la sfarsitul acestei saptamani.
Datele recente ar putea duce la o modificare a mentalitatii pe piata europeana in ceea ce priveste ratele dobanzii de referinta.
La inceputul acestui an, majoritatea economistilor credeau ca incetinirea economiei europene va determina BCE sa reduca dobanda de referinta. Cu toate acestea, ultimele rezultate referitoare la evolutia inflatiei impreuna cu o serie de declaratii ale oficialilor BCE i-au convins pe unii economisti si analisti sa creada ca urmeaza o majorare a ratei dobanzii.
"Noi suntem de parere ca BCE se afla intr-un impas. Nu poate majora ratele din cauza incetinirii economiei, dar nici nu le poate reduce din cauza cotelor atinse de inflatie", a declarat Julian Callow, economist-sef pe Europa la Barclays Capital din Londra.
Multi economisti considera ca cei care spun ca inflatia a atins maximul de anul acesta in martie, cand a ajuns la 3,6%, sunt optimisti si ca inflatia ar putea urca pana la 3,9% in lunile urmatoare.
Economistii au mai avertizat Germania, care are cea mai dezvoltata economie din intreaga Uniune Europeana, ca inflatia ar putea continua sa afecteze cresterea economica in urmatoarele luni.
"Cresterea rapida a preturilor alimentelor si energiei va reduce consumul la nivel national", a declarat Katrin Robeck, economist la agentia de evaluare financiara Moody's din Londra.
Datele furnizate de agentiile germane de statistica din sase state arata o crestere a preturilor la carburanti cuprinsa intre 49% si 65% fata de anul precedent, in timp ce preturile la alimente au crescut cu o rata anuala cuprinsa intre 7,1% si 9,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO