Business Internaţional

Industrial & Commercial Bank of China, cea mai mare bancă din China, vrea să intre pe piaţa poloneză

Foto AFP

Autor: Andreea Mindrila

22.03.2012, 00:02 190

Cea mai mare bancă din China şi din lume în funcţie de profit, Industrial & Commercial Bank of China (ICBC) vrea să-şi deschidă o subsidiară în Po­lonia, singurul stat din Uniunea Eu­ropeană care a reuşit să evite recesiunea în timpul crizei economice mondiale, potrivit auto­rităţii de supraveghere financiară polo­neză KNF.

Autoritatea de reglementare a stabilit anumite norme pe care subsidiara ICBC va trebui să le respecte când va opera în Polonia, scrie The Wall Street Journal. Cerinţele includ, printre altele, şi publicarea situaţiei financiare în limba poloneză, evitarea arbitrajului de reglementare şi respectarea deciziilor KNF care vor avea ca scop protejarea clienţilor şi a sectorului bancar. "ICBC va trebui să fie foarte atentă pentru a-şi informa corect clienţii privind siguranţa şi metodele de garan­tare a depozitelor. Strategia de marke­ting trebuie să fie destul de simplă şi clară pentru a nu induce în eroare clienţii", se precizează într-un comuni­cat al KNF, notează Warsaw Business Journal.

Unele companii chineze au avut succes, iar altele au şi eşuat în a intra pe piaţa poloneză. Guangxi Liugong Ma­chi­nery a preluat cu succes fabrica locală de oţel Huta Stalowa Wola, însă compania de construcţii Covec a fost nevoită să abandoneze proiectul de construire a unei autostrăzi poloneze din cauza neînţelegerilor cu statul.

ICBC a înregistrat în primele nouă luni ale anului trecut un profit net de 164 miliarde de yuani (19,5 miliarde de euro), în creştere cu 28,3% faţă de ace­eaşi perioadă din 2010, potrivit infor­ma­ţiilor financiare de pe site-ul companiei.

Valoarea netă a activelor pe care ICBC le are în custodie este de 3.400 mld. yuani (405,5 mld. euro), ceea ce reprezintă un avans de 19% comparativ cu luna ianuarie 2011. Spre com­paraţie, PIB-ul Poloniei este de 355 mld. euro.

La sfârşitul lunii septembrie, toate subsidiarele din străinătate ale ICBC aveau active totale de 122,7 miliarde dolari. Acestea şi-au îmbunătăţit consi­de­rabil rentabilitatea, profitul brut majorându-se cu 38,7%, până la 780 mil. dolari, în perioada ianuarie - septembrie faţă de acelaşi interval al anului anterior.

În Europa, ICBC mai este prezentă la Londra, Milano, Madrid, Amster­dam, Luxem­burg, Paris, Bruxelles, Frankfurt şi Moscova.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO