Business Internaţional

Industria bancară europeană dă semne de însănătoşire: îşi rambursează anticipat datoriile şi a redevenit atractivă pentru investitori

Industria bancară europeană dă semne de...

Autor: Bogdan Cojocaru

29.01.2014, 20:13 830

Criticate de investitori şi de autorităţi că îşi fac cu întârziere tratamentul de însănătoşire financiară şi de deparazitare de activele devenite toxice în criza financiară, băncile europene îşi întăresc acum rezer­vele-tampon de capital fie prin emisiuni noi de obligaţiuni, fie prin grăbirea procesului prin care înlătură activele nedorite, scrie The Wall Street Journal.

Trecerea la noul nivel vine în condiţiile în care Banca Centrală Europeană pregă­teşte o nouă rundă de teste de stres pentru cele mai mari  bănci europene, teste descrise ca fiind cele mai dure de până acum.

Unul dintre cele mai elocvente exemple că sistemul bancar european dă semne de însănătoşire este cel al băncii Intesa Sanpaolo, a doua ca mărime din Italia. Aceasta a rambursat în totalitate şi mai rapid decât s-a anticipat un împrumut de 36 miliarde de euro primit de la BCE în timpul crizei financiare. Creditul ar fi ajuns la scadenţă abia la sfârşitul anului. Împru­mutul a fost unul dintre cele mai mari făcute de cele peste 800 de bănci europene care au accesat aproape 1.000 de miliarde de euro prin liniile de credit ieftin deschise pentru ele de BCE în timpul crizei pentru a preveni îngheţarea pieţei interbancare.

Şi alte bănci au grăbit pasul. Bank of Ireland, Raiffeisen Bank International din Austria şi Crédit Agricole din Franţa au vândut acţiuni noi sau au emis obligaţiuni pentru consolidarea capitalului în ultimele săptămâni. Investitorii americani şi euro­peni sunt de ceva timp nerăbdători să profite de perspectivele mai bune pentru veniturile şi dividendele băncilor europene.

În Italia, Banco Popolare s-a alăturat vineri altor bănci care intenţionează să vândă mai multe obligaţiuni anul acesta. Instituţia de credit a anunţat că va strânge 1,5 mld. euro oferind investitorilor dreptul de a cumpăra acţiuni la preţ de discount.

Recenta rundă de emisiuni de acţiuni „marchează un punct de cotitură în reabilitarea unora dintre băncile de la periferia zonei euro despre care se spunea că nu merită să fie făcute investiţii acolo“, a explicat Craig Coben, analist la Bank of America.

 

Semnele sunt bune, dar rămân alte probleme

Chiar şi veştile rele au adus ceva pozitiv. Unele dintre cele mai mari bănci europene, Deutsche Bank şi Royal Bank of Scotland au avertizat luna aceasta că pierderile financiare neaşteptat de mari din ultimul trimestru al anului trecut au drept cauză reevaluări şi provizioane de zeci de miliarde de euro. Însă ambele bănci au asigurat că acţionează mai rapid decât intenţionau iniţial pentru înlăturarea excesului de active.

Băncile europene au strâns capital nou de 25 mld. euro în ultimele luni, înaintea examinărilor efectuate de BCE, potrivit calculelor analistului Huw van Steenis de la Morgan Stanley.

Cu toate acestea, in­dustria bancară euro­peană are în continuare probleme. Oficiali ai băncilor centrale au avertizat, însă nu public, că se aşteaptă ca numeroase bănci să pice testele de stres şi că acestea vor avea nevoie de mai mult capital sau să fie preluate de un concurent mai mare.

„Nu facem toate acestea pentru a spune că totul este bine. Sper să aflăm câteva veşti rele. În felul acesta voi avea impresia că fac ceea ce trebuie“, a spus Jeroen Dijssel­bloem, preşedintele Eurogroup, grupul miniştrilor de finanţe din zona euro.

Unii dintre directorii generali ai băncilor s-au arătat îngrijoraţi că procesul de testare va reaprinde criza datoriilor dacă sunt descoperite probleme la care nimeni nu s-a aşteptat. Preşedintele uneia dintre cele mai mari bănci europene a anunţat că banca sa refuză să ofere credite negarantate concu­renţilor deoarece îl îngrijorează sănătatea sistemului bancar european.

Potrivit unui studiu al OCDE, citat de săptămânalul german WirtschaftsWoche, băncile europene au un deficit cumulat de capital de 84 miliarde euro, iar cel mai mare necesar de finanţare îl au Crédit Agricole, Deutsche Bank şi Commerzbank, scrie Thomson Reuters.

Totodată, băncile şi-au redus expunerea la împrumuturile imobiliare comerciale cu doar 11%, la 926 miliarde euro de la înce­putul crizei, în 2008, deoarece multe bănci au ales să extindă creditele şi nu să forţeze rambursarea lor, conform datelor CBRE.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO