Business Internaţional

Indicele Dow Jones a pierdut un sfert din valoare in noua luni

04.07.2008, 22:27 29

"Nu ma astept ca acesta sa fie sfarsitul. Bursele sunt in scadere de un an, si vor continua sa fie instabile, cel putin o vreme", spune Dean Gulis, economist la firma Loomis Sayles & Co, citat de Bloomberg.
Indicele Dow Jones a inregistrat cea de-a 12-a cea mai lunga perioada de scadere din anul 1962 incoace, conform unui raport emis de firma de cercetare Birinyi Associates. Declinurile anterioare au insumat in medie 29% si au durat in total 322 de zile, conform datelor publicate de Birinyi. Cea mai lunga perioada de scadere a inceput in luna ianuarie a anului 1973 si s-a intins pe parcursul a 694 de zile, perioada la capatul careia indicele pierduse 45%.
Cea mai lunga perioada de scadere a profiturilor din ultimii sase ani si primul declin al preturilor locuintelor de la Marea Criza Economica din anii '30 incoace au dus la scaderea pietei de capital, care dureaza deja de noua luni. Analistii estimeaza o incetinire a cresterii PIB-ului SUA de la 2,2% la 1,4% in urmatoarele 12 luni, in conditiile in care inflatia se accelereaza.
Indicele Dow Jones a coborat pana la valoarea de 11.215,51 puncte, in special pe fondul declinului General Motors si Alcoa. Indicele american, care monitorizeaza evolutia celor mai importante 30 de companii listate la Bursa din New York, a atins un maxim de 14.164,53 puncte pe data de 9 octombrie 2007. Scaderea sa a depasit-o pe cea de 19,4% a indicelui Standard & Poor's 500.
Din cauza pierderilor din ce in ce mai mari suferite de banci si a pretului record al petrolului, companiile americane au inregistrat al patrulea trimestru de scadere a profiturilor, cea mai lunga perioada de acest gen din anul 2001 incoace.
Valoarea actiunilor General Motors a scazut cu 74% in ultimele noua luni, iar scumpirea petrolului pana la 146 de dolari pe baril a afectat vanzarile de camioane si de automobile sport. Citigroup, American International Group si Bank of America au scazut fiecare cu peste 50%, in conditiile in care pierderile si deprecierea activelor celor mai mari institutii financiare din lume au depasit 400 de miliarde de dolari (251 de miliarde de euro) pe fondul prabusirii pietei creditelor ipotecare subprime din SUA.
Profitul companiilor a caror evolutie este monitorizata de indicele S&P 500 a scazut cu 10,5% in cel de-al doilea trimestru. Castigurile institutiilor financiare si firmelor care se bazeaza pe veniturile contribuabililor americani au avut un declin de 56,5% si, respectiv, 19,9%.
Indicele Dow Jones include cinci institutii financiare: AIG, American Express, Citigroup, JP Morgan Chase si Charlotte. In vreme de General Electric este clasificata drept o companie industriala, divizia financiara a adus mai mult de jumatate din totalul profitului de anul trecut.
Indicele Dow Jones a fost conceput ca unitate de masura pentru companiile din SUA care sunt considerate lideri in industrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO