Business Internaţional

Începe lupta pentru şefia Băncii Mondiale. Economiile emergente vor să le fure americanilor felia de tort

Începe lupta pentru şefia Băncii Mondiale. Economiile emergente vor să le fure americanilor felia de tort

Foto: AFP

Autor: Iulian Anghel

26.02.2012, 16:36 442

Marile economii emergente vor să propună un candidat comun la şefia Băncii Mondiale, respingând tradiţia nescrisă ca această poziţie să revină unui american. Robert Zoellick, va pleca la finele lui iunie din poziţia pe care a deţinut-o cinci ani, iar Casa Albă îi căuta deja un înlocuitor, între numele vehiculate fiind acela al ministrului american de externe Hillary Clinton.

În mod tradiţional, şefia FMI revine unui european, iar cea a Băncii Mondiale unui american. Ţările emergente au mai încercat să dea de pământ cu această tradiţie nescrisă în momentul în care în funcţia de şef al FMI a venit Dominique Strauss Khan (plecat apoi din funcţie în urma unui scandal imens), dar şi când acesta a fost înlocuit de Christine Lagarde. Fără succes însă pentru că nu s-au înţeles asupra unui nume comun. Acum miniştrii finanţelor din statele BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) s-au întâlnit la finele săptămânii la la Mexico City la summit-ului G20 pentru a discuta despre susţinerea unei astfel de candidaturi comune.

"Pe merite şi nu pe naţionalitate ar trebui să se bazeze candidatura", a susţinut Guido Montega, ministrul de finanţe al Braziliei.

BRICS ar urma să-şi desemneze un candidat unic care să-l concureze pe cel american.

Economiile emergente cer să aibă un rol mai activ în deciziile mondiale, practic vor să participle la stabilirea regulilor de funcţionare a economiei globale.

Preşedintele Bancii Mondiale - instituţie creată după cel de-Al Doilea Război Mondial pentru a finanţa reconstrucţia Europei şi a statelor sărace - are un rol important în modelarea politicii economice mondiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO