Business Internaţional

Încă un indiciu că ce a fost mai rău din criza euro a trecut: Germania cere BCE să absoarbă "banii ieftini" din piaţă

Încă un indiciu că ce a fost mai rău din criza euro a trecut: Germania cere BCE să absoarbă "banii ieftini" din piaţă

Autor: Marius Oncu

12.03.2012, 09:51 1405

Germania începe să pună presiune pe Banca Centrală Europeană (BCE) pentru sterilizarea lichidităţilor suplimentare introduse în sistemul financiar în contextul crizei datoriilor din zona euro, ca urmare a încrederii Berlinului că Europa a depăşit faza acută a crizei, potrivit Bloomberg.

Un important aliat din Parlamentul german al cancelarului Angela Merkel a cerut ca BCE să revină rapid la misiunea de combatere a inflaţiei şi de asigurare a stabilităţii monedei euro.

"Sper ca BCE să-şi recunoască limitele şi să retragă mai târziu banii", a afirmatVolker Kauder, şeful grupului parlamentar al alianţei Partidului Creştin Democrat - Uniunea Social Creştină Bavareză.

Avertismentul lui Kauder vine după declaraţii similare ale cancelarului Merkel la summit-ul liderilor europeni de la începutul lunii martie. Răspunzând unei critici din partea Braziliei privind un "tsunami de bani ieftini" pe pieţele globale, Merkel a afirmat, într-o conferinţă de presă, că este încrezătoare că BCE a încheiat programul de împrumuturi nelimitate cu scadenţă la trei ani.

Merkel a dat asigurări că BCE nu va mai repeta astfel de măsuri.

Prin programul de împrumuturi pe trei ani pentru bănci, BCE a introdus în sistemul financiar lichidităţi de peste 1.000 de miliarde de euro.

Odată cu încheierea, aparent cu succes, a procesului de restructurare datoriilor statului elen, şi în urma reacţiei pozitive a pieţelor la al doilea pachet financiar pentru Grecia, Germania pare să acorde o prioritate mai mare pericolului inflaţiei, scrie Bloomberg.

Merkel a declarat că liderii europeni vor fi nevoiţi să continue să lupte şi în anii următori împotriva crizei, însă politicienii germani sunt tot mai încrezători în capacitatea Europei de a face faţă problemelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO