Business Internaţional

În Ungaria, ziarele care calcă strâmb vor fi închise de către guvern

Autor: Catalina Apostoiu

21.12.2010, 23:46 65

Parlamentul ungar a adoptat un proiect de lege care va permiteunei noi insti­tuţii, Consiliul Media, dominat de per­soane loialepartidului de guvernământ Fidesz, să impună amenzi şi să închidătele­viziuni sau ziare, potrivit Bloomberg.

Noua instituţie va monitoriza întreaga pro­­ducţie de ştiri, unadintre prerogativele aces­teia fiind de a impune amenzisemni­fi­cative mass-media private care încalcă pre­ve­derile noiilegi.

De la câştigarea unei majorităţi parla­men­tare de două treimiîn aprilie, Fidesz şi-a instalat propriii oameni în poziţii-cheieîn cadrul instituţiilor publice. Guvernul a redus pre­rogativeleCurţii Constituţionale şi a desemnat un membru Fidesz la conducereaBiroului de Audit de Stat. De asemenea, un fost candidat Fidesz laparlament a fost ales procuror-şef săptămâna trecută. Legeaprivitoare la domeniul media, considerată drept cel mai recentexemplu de extindere a puterii Fidesz, a fost votată cu 248 devoturi pentru, 35 împotrivă şi 16 abţineri. Membrii partidului deopoziţie Lehet Mas a Politika şi-au lipit bandă adezivă pe guri întimpul votului.

Ziare cu pagini goale în semn de protest

Proiectul a determinat ziarele locale să-şi lase primele paginigoale ca semn de protest împotriva a ceea ce acestea consideră a fiun efort de reducere a libertăţii presei.

Aproximativ 1.500 de oameni au pro­testat în apro­piereaparlamentului luni-noap­te împotriva adoptării legii. Criticiiconsideră că legea nu este bine redactată, nespe­cifi­când clar ceau de făcut canalele de comunicare pentru a se con­forma.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) adeclarat că legea constrânge dramatic presa scrisă şi online, ceeace contravine standardelor or­ga­ni­zaţiei. "Reglementarea preseitipărite poate afecta liber­tatea media şi dezbaterile publice,elemente indispensabile ale democraţiilor", scrie reprezentantulOSCE pe libertatea presei Dunja Mijatovic într-un raport.

"Reglementarea presei online nu este numai tehnologicimposibilă, dar are şi un efect de autocenzurare asupra libereiex­presii."

Consiliul Media, ai cărui cinci directori au fost desem­naţi departidul de guvernământ, va reglementa ziarele, tele­viziunea,radioul şi presa online.

Acesta va avea de asemenea puterea de a emite decrete, putere pecare o deţin numai câteva instituţii de stat.

"Sistemul pune accent pe preîntâm­pinarea încălcării legii şiîncurajarea respectării voluntare a acesteia", se arată într-odeclaraţie a cabinetului lui Zoltan Kovacs, secretar de statresponsabil pentru departa­mentul de comunicare al guvernului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO