Business Internaţional

În timp ce Ucraina duce un alt fel de luptă pentru supravieţuire, cea de a-şi menţine companiile operaţionale pe timp de război, firmele poloneze se pregătesc să pună umărul la reconstrucţia ţării

În timp ce Ucraina duce un alt fel de luptă pentru...

Autor: Catalina Apostoiu

01.03.2024, 00:05 121

Igor Liski vrea să înlocuiască ferestrele sparte ale Ucrainei. Ţara nu dispune de o fabrică funcţională de sticlă pentru ferestre, iar Liski, un in­vestitor ucrainean cu participaţii în mai multe companii, vrea să con­stru­iască o astfel de unitate în apropiere de Kiev, scrie The Wall Street Journal.

Acesta spune că este pregătit să investească aproximativ 80 milioane dolari în proiect, dar are dificultăţi în a finanţare restul din cauza reticenţei băncilor. Problema lui Liski rezo­nea­ză la nivelul întregii Ucraine, unde pe lângă războiul de respingere a trupe­lor ruseşti, o bătălie mai puţin zgo­mo­toasă este în plină desfăşurare pen­tru supravieţuirea naţională: cea de a menţine companiile opera­ţionale.

Aceasta nu este mai puţin vitală. Activitatea comercială generează joburi, venituri fiscale şi resurse pen­tru a susţine rezistenţa ţării. Acordul recent al UE de susţinere a Kievului cu granturi şi împrumuturi de apro­ximativ 54 miliarde dolari în patru ani acoperă o parte din costuri. Alte instituţii financiare internaţionale îşi oferă de asemenea sprijinul.

Pentru ca Ucraina să continue să lupte şi să aibă speranţă de recon­struc­ţie, aceasta trebuie să se impună nu doar pe câmpul de bătălie, ci şi în fabrici, oraşe şi ferme. Ucraina are în prezent nevoie de aproximativ 100 mi­liarde dolari ca sprijin anual, esti­mează Timothy Ash, economist la RBC BlueBay Asset Manage­ment. Dacă războiul se termină şi Ucraina se impune într-un fel, ar fi necesari 50 miliarde dolari pe an pentru recon­strucţie în decurs de un deceniu, potrivit acestuia.

Pentru a aduce capital micilor afaceri, guvernul ucrainean este în curs de a crea ceea ce speră că va fi un fond de redresare de 1 miliard de dolari. Cu asistenţă din partea BlackRock şi JPMorgan Chase, Kievul speră să folosească fondul ca pe un catalizator pentru un volum mai mare de investiţii private.

Deocamdată, ucrainenii ştiu că trebuie să lupte pentru autosuficienţă, atât în luptă, cât şi în economie.

Între timp, companiile poloneze să pregătesc să ajute la reconstrucţia Ucrainei, notează Warsaw Voice.

Organizaţiile de business apelează la diverse căi pentru creşterea implicării companiilor locale în Ucraina, de la o platformă de cooperare, la acţiuni de lobby pentru schimbări ale reglementărilor.

Camera de Comerţ Polono-Ucraineană administrează o platformă de schimb de informaţii pentru companiile poloneze şi ucrainene aflate în căutare de contractori, cât un portal cu informaţii legate de evoluţii economice din cele două ţări. Companiile poloneze operează permanent în Ucraina, investind peste 1 miliard de euro.

Organizaţiile antreprenorilor cred că o metodă de sprijin ar putea fi crearea unui fond special de dezvoltare legat de banca de stat BGK.

Business Center Club (BCC) au făcut apel la preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen pentru ca Agenţia Europeană pentru Reconstrucţia Ucrainei să-şi aibă sediul în Polonia. Aceasta ar trebui să coordoneze toate aspectele juridice, financiare şi economice legate de reconstrucţie. Potrivit lui Jacek Goliszewski, preşedintele BCC, implicarea companiilor poloneze în reconstrucţia Ucrainei ar putea privi infrastructura, modernizarea industriei şi reţelei electrice.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO