Business Internaţional

In spatele prabusirii bancii americane Bear Stearns sta un conflict la varf

12.05.2008, 18:07 15

Alan Greenberg nu vrea sa vorbeasca despre pensionare. "Sunt la mijlocul carierei", spune Greenberg, care are aproape varsta Bear Stearns, banca de pe Wall Street care este pe punctul de a disparea, urmand a fi preluata de JP Morgan, scrie International Herald Tribune.
Colegi mai putin norocosi si-au pierdut pozitiile si averile in momentul in care banca de investitii s-a prabusit in mainile JP Morgan Chase in acest an, iar Greenberg, fost presedinte al Bear, a declarat ca-i pare foarte rau de aceasta situatie.
Parerile sale de rau nu mai sunt totusi la fel de mari cand vine vorba de James Cayne (fostul CEO al Bear si principalul actionar), cel care i-a "smuls" conducerea Bear din brate. Cand i se spune ca acesta, cu care a lucrat patru decenii, si-a pierdut o mare parte din avere in urma prabusirii bancii si ca sufera, Greenberg se arata indiferent.
Luna viitoare, actionarii sunt asteptati sa aprobe achizitia Bear Stearns de catre JP Morgan si pe masura ce momentul se apropie, in cadrul Bear se creeaza o atmosfera de neliniste. Angajatii discuta si incearca sa se consoleze reciproc confruntandu-se cu perspectiva ingrozitoare de a cauta de lucru pe cea mai slaba piata a locurilor de munca de pe Wall Street din ultimele decenii.
Cat despre Greenberg si Cayne, relatia lor adesea tumultuoasa s-a transformat intr-o disputa deschisa, alimentata de declaratia lui Greenberg conform careia Cayne i-a ignorat sfaturile vara trecuta cand Bear a fost lovita de criza pietelor de credit.
"Pe Jimmy nu l-a interesat punctul meu de vedere", a declarat Greenberg. "Nu asculta pe nimeni".
Astfel de comentarii l-au iritat pe Cayne, care
le-a spus asociatilor ca Greenberg, director in cadrul Bear, nu si-a exprimat niciodata astfel de temeri.
Indiferent de cine are dreptate, drumurile celor doi sunt de acum total diferite. Greenberg, care a obtinut venituri din vanzari regulate de actiuni de-a lungul anilor, a incheiat recent un acord cu JP Morgan prin care ramane in pozitia de vicepresedinte emeritus. Acesta va primi 40% din comisioanele de tranzactionare pe care le obtine. Recent, a inceput sa lucreze la o carte de memorii.
Cayne este invinuit de angajatii Bear, un candidat prezidential si altii de prabusirea firmei. Legaturile sale cu Bear vor fi intrerupte in mod oficial in luna iunie.
Desi detine titlul de presedinte, Cayne isi petrece zilele relativ izolat, intalnindu-se cu putine persoane din afara cercului familiei, cei doi asistenti ai sai si avocatii sai. El a pierdut aproximativ 900 de milioane de dolari in momentul prabusirii pretului actiunilor Bear Stearns.
Greenberg se intreaba de ce mai vine Cayne la companie. "Nu inteleg de ce vine. Nu mai lucreaza aici".
Aceasta parere l-a infuriat pe Cayne, despre care se spune ca se teme de ce ar putea scrie Greenberg despre el in cartea sa. Recent, Cayne l-a rugat pe prietenul sau apropiat si director Bear, Vincent Tese, sa-l sune pe avocatul lui Greenberg si sa-i explice ca acordul verbal incheiat cu firma ii permite sa-si foloseasca biroul si sa lucreze cu cei doi asistenti. Greenberg a declarat ca nu are cunostinta de un astfel de acord. Cayne a refuzat sa comenteze in legatura cu relatia cu Greenberg.
Conflictul este unul de vointa intre doi titani de pe Wall Street care au simbolizat candva farmecul ciudat al Bear si astazi sugereaza un adevar mai nuantat. Prabusirea firmei pe care au iubit-o atat de mult nu s-a produs din vina vreunuia din ei, ci a reprezentat mai degraba un esec colectiv al comitetului executiv alcatuit din cinci membri care de-a lungul anilor a devenit atat de obsedat de majorarea valorii activelor firmei, asteptandu-se ca pretul actiunilor sa creasca in paralel, incat a pierdut din vedere expunerea puternica, neprotejata, fata de piata locala ipotecara.
Desi Cayne a recunoscut intotdeauna contributiile lui Greenberg in cadrul firmei, acesta a facut haz de personalitatea lui, inclusiv de numele acestuia. Ultima picatura pentru Cayne a fost decizia lui Greenberg de a-i cere un comision de 77.000 de dolari pentru vanzarea celor sase milioane de actiuni Bear pe care le detinea, cu mult peste comisionul maxim de 2.500 de dolari pe care angajatii il platesc pentru o singura tranzactie. Din moment ce Cayne nu mai era angajat, acesta nu merita o astfel de rata, a declarat Greenberg.
Cayne se declara nemultumit cel mai mult de faptul ca Greenberg, care a fost presedinte al comitetelor de risc si executiv ale companiei in perioada in care expunerea firmei fata de creditele ipotecare subprime a atins maximul, nu a fost tras la raspundere.
Faptul ca Greenberg spune acum ca avertismentele sale nu au fost luate in seama sporeste nemultumirea lui Cayne.
Un membru al comitetului executiv a declarat ca Greenberg, din pozitia de director, a avut destule oportunitati de a-si exprima temerile privitoare la vasta expunere a Bear fata de piata ipotecara subprime, dar nu a facut acest lucru.
Intrebat ce fel de sfaturi a ignorat Cayne, Greenberg a replicat: "Veti afla din cartea mea".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO