Business Internaţional

În sectorul bancar european tensiunile rămân la cote ridicate

În sectorul bancar european tensiunile rămân la cote ridicate

Frederic Oudea

Autor: Bogdan Cojocaru

16.09.2011, 00:06 606

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat că va împrumuta cu dolari două bănci din zona euro, iar miercuri tranzacţiile overnight ale instituţiilor de credit din uniunea monetară cu BCE au crescut, semn al intensificării tensiunilor de pe piaţa interbancară şi al faptului că băncilor le este tot mai dificil să împrumute dolari de pe pieţe, scrie presa străină.

Noile tensiuni vin după ce agenţia de evaluare financiară Moody's a redus cu o treaptă ratingul de credit pe termen lung al băncilor franceze Crédit Agricole şi Société Générale, potrivit Bloomberg.

SocGen, a treia bancă franceză ca mărime în funcţie de active, a anunţat că ar putea rezista unei îngheţări a finanţării în dolari din partea fondurilor de pe pieţele financiare americane. Acestea au tăiat finanţarea pentru băncile europene din cauza crizei datoriilor din zona euro.

"Chiar dacă s-ar ajunge la zero, nu ar fi probleme. Avem destulă lichiditate tampon", a declarat directorul executiv al băncii Frederic Oudea. El a adăugat că SocGen ar putea rezista pe termen nelimitat îngheţării finanţării din partea fondurilor de pe pieţele financiare din SUA.

Oudea a menţionat, de asemenea, că expunerea băncii la datoriile suverane din Europa este gestionabilă. "Pentru banca noastră, expunerea la datoria suverană este scăzută, gestionabilă în totalitate", explică el. SocGen dispune de lichidităţi tampon de 105 mld. euro şi şi-a redus nevoia de finanţare în dolari. Banca a anunţat că vrea să vândă active de 4 mld. euro până în 2013 pentru a reasigura investitorii despre soli­di­ta­tea financiară. BCE a anunţat miercuri că două bănci i-au cerut 575 de milioane de dolari. Aceasta ar fi a doua oară în şase luni când banca primeşte o cerere de finan­ţare în dolari. Banca centrală nu a făcut publice numele instituţiilor de credit, potrivit The Wall Street Journal.

Băncile europene au nevoie de dolari pentru a finanţa creditele acordate clienţilor din SUA. Aceste instituţii au nevoie, de asemenea, de moneda americană pentru a rambursa împrumuturile pe care le-au făcut în dolari.

"Pieţele vor încerca să-şi imagineze cum ar arăta cel mai puternic impact pe care l-ar avea asupra băncilor default-ul Greciei - iar comentariile lui Oudea pun elegant aceasta în context - şi impactul lipsei de finanţare în dolari, ceea ce afectează multe bănci şi nu doar sistemul financiar francez", spune Jonathan Tyce, analist la Bloomberg Industries.

Problemele tot mai mari cu care se confruntă băncile demonstrează cum o criză izbucnită anul trecut în Grecia, Irlanda şi alte state acaparează tot mai mult teritoriu. Deşi problemele nu au ajuns la intensitatea celor din 2008, au provocat dificultăţi mari băncilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO