Business Internaţional

In Polonia, avansul rapid al bursei le da fiori reci analistilor

17.07.2007, 18:28 11

Piotr Skowron si-a deschis compania cu sase saptamani in urma si deja priveste catre bursa, scrie Bloomberg.
"Avem contracte in Polonia si peste hotare si dorim sa vindem actiuni", spune Skowron, in varsta de 45 de ani, a carui companie din domeniul biotehnologiei este specializata in clonarea genelor. "Vrem sa atragem mai mult capital si sa fim recunoscuti pe plan mondial", adauga el.
Polonia se aseamana in prezent cu Silicon Valley din perioada de maxima dezvoltare generata de internet de acum un deceniu in conditiile in care companii cu venituri mici sau zero organizeaza oferte publice initiale, brokerii ii atrag pe directori cu seminarii privitoare la vanzarea de actiuni, iar polonezii investesc in piata de actiuni. Bursa de la Varsovia se asteapta sa atraga cel putin 70 de oferte publice initiale in acest an, depasind recordul de 62 atins in 1997.
Perioada favorabila s-ar putea apropia de sfarsit in conditiile in care actiunile devin scumpe si prea multe companii vand actiuni, spun unii economisti si manageri de fonduri.
Prima oferta publica initiala care va esua ii va speria pe investitori, tragand in jos intreaga piata, spune Stanislaw Gomulka, consilier al guvernului si bancii centrale pe probleme de ordin economic la sfarsitul anilor '90, cand indicele de referinta al Poloniei si-a dublat valoarea.
"Oamenii vor incepe sa vanda cuprinsi de panica, in principal companiile care vand promisiuni, companiile cu capitalizari mici si medii ale caror evaluari sarnesc acum ingrijorare", spune Gomulka.
Indicele WIG 40, ale carui membre au o valoare medie de piata de 810 milioane de dolari, s-a dublat in ultimele 12 luni. Companiile incluse in cadrul indicelui sunt tranzactionate la 35 de ori valoarea estimata a castigurilor anuale, mai mult de dublul celor incluse in cadrul indicelui WIG 20 al celor mai mari companii. Acest boom a transformat Varsovia intr-un centru bursier al tarilor foste comuniste din Europa. Peste 100 de companii si-au listat actiunile in Polonia in ultimii trei ani. Cu cele venite in 2007, numarul de noi companii listate in Varsovia il va egala aproape pe cel inregistrat in Praga, Budapesta si Viena impreuna.
Polonezii detin actiuni, obligatiuni si fonduri de proprietate in valoare de peste 130 mld. zloti (47 mild. dolari) dupa o crestere de 63% anul trecut. Cresterea este dubla fata de cea inregistrata in Ungaria si Cehia. "Este o aventura placuta sa castigi bani in acest fel. Sunt sigur ca preturile la actiuni vor continua sa creasca pe fondul dezvoltarii economice", a declarat Jozef Mianowski, in varsta de 50 de ani, care se pregateste sa cumpere actiuni C Corp Sa.
PIB-ul Poloniei de 330 mld. $ in prezent, avanseaza cu un ritm anual de peste 6%.
"Vin si doamne in varsta de 50-60 de ani care spun ca doresc sa cumpere actiuni", spune Tomasz Bilski, director de vanzari in cadrul companiei de brokeraj a Bank BHP.
Sebastian Buczek, din cadrul ING Investment Management Polska din Varsovia, se asteapta la o incetinire a ritmului de crestere al castigurilor din actiuni poloneze in restul acestui an. Indicele WIG, care include 277 de actiuni tranzactionate in Polonia, a inregistrat o crestere de 31% in primul semestru al acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO