Business Internaţional

În plămădeala umilei pâini cresc incertitudinile

În plămădeala umilei pâini cresc incertitudinile

Autor: Catalina Apostoiu

19.05.2023, 00:05 177

Un acord ce permite Ucrainei să-şi continue exporturile de cereale din porturi cheie via Marea Neagră a fost prelungit cu două luni, o peri­oadă de timp relativ scurtă care lasă deschisă întrebarea ce se va întâmpla pe mai departe, scrie Bloomberg.

Acordul menţine deschisă o rută comercială majoră pe fondul războ­iului din Ucraina şi va creşte oferta globală de alimente. Moscova ame­nin­ţase cu retragerea din acord în cazul în care obstacolele din calea pro­priilor exporturi de cereale şi îngrăşăminte nu sunt eliminate.

Preţul grâului a scăzut cu 4,4% în Londra, iar cel al porumbului cu 3,9%.

Deşi acordul rămâne în vigoare, disfuncţionalităţile din rândul părţi­lor îi erodează eficienţa. Ucraina sus­ţine că Moscova încetineşte în mod intenţionat exporturile iar coridorul prin Marea Neagră este acum a­proape gol.

Pactul, intermediat de Turcia şi ONU, ar fi trebuit să fie operaţional pe perioade de 120 de zile, însă Mos­cova a fost de acord cu o prelungire de doar 60 de zile în martie. Prelun­girea pe o perioadă mai scurtă creea­ză nesiguranţă pentru traderi şi pro­prietari de nave transportatoare.

Transportul cerealelor prin cori­dor a fost afectat de perturbări repe­ta­te în inspecţia vaselor. Ritmul exa­minării navelor pe viitor va fi esenţial pentru capacitatea Ucrainei de a-şi exporta următoarele recolte.

Restricţiile asupra altor rute de export via UE au sporit problemele întâmpinate de fermierii locali. Mai multe ţări est-europene au încercat să limiteze comerţul cu Ucraina, susţinând că exporturile acestei ţări le afectează fermierii locali.

În pofida plângerilor Moscovei, Rusia este aşteptată să exporte volu­me record de grâu în acest sezon.

Acordul a făcut posibil transpor­tul în siguranţă a aproximativ 30 mili­oane de tone de cereale din momen­tul semnării acestuia în iulie 2022. Acest lucru a ajutat la reducerea preţurilor materiilor prime agricole care crescuseră spectaculos în urma invadării Ucrainei.

Specialiştii în securitate alimen­ta­ră au avertizat în mod repetat că flu­xul continuu al produselor ucrai­nene este esenţial pentru menţinerea stabilităţii preţurilor şi eliminării foametei în multe ţări aflate în curs de dezvoltare.

Totuşi, acordul se află permanent sub semnul nesiguranţei.

Reprezentanţii Programului Alimentar Mondial (WFP) avertizează că reînnoirea acordului este vitală pentru a diminua volatilitatea de pe pieţele alimentare mondiale, potrivit Deutsche Welle. „Acordul este esenţial pentru menţinerea fluxului de alimente la nivel mondial şi stabilizarea pieţelor pentru toţi consumatorii, pentru ca preţurile să nu crească din nou“, a declarat un purtător de cuvânt al WFP.

Cât priveşte SUA, acestea îşi pierd relevanţa pe piaţa mondială a grâului în faţa Rusiei. Acestea au recurs recent la achiziţii de grâu european pe fondul secetei de pe plan local, notează Bloomberg.

În America, câmpurile de grâu sunt afectate de secetă într-o măsură atât de mare, încât fermierii se pregătesc să abandoneze culturile în cel mai rapid ritm din mai mult de un deceniu.

Raportat la cerere, oferta globală de grâu în rândul celor mai mari exportatori în 2023-2024 este aşteptată să atingă cele mai scăzute niveluri din 2007-2008, o situaţie identică cu cea de anul trecut, ce a contribuit la creşterea preţurilor grâului, potrivit Reuters.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO