Business Internaţional

In Hong Kong pneumonia atipica a impus un nou tip de salut: de la distanta

08.04.2003, 00:00 32

Pranzul de afaceri nu mai este la moda in lumea occidentala insa a ramas un obicei important in Hong Kong, un oras care nu intamplator numara cel mai mare numar de restaurante pe cap de locuitor din lume.
Totusi, in ultimele zile, pe masura ce epidemia de pneumonie atipica s-a extins de la saloanele spitalelor pana la unul din cele mai aglomerate cartiere ale orasului, restaurantele din Hong Kong s-au golit de clienti. Acesta este numai unul din semnele care indica cat de profund pneumonia atipica (SARS - severe acute respiratory syndrome) a schimbat peste noapte ritualurile economice si sociale.
Aproximativ 700 de persoane din oras au contractat boala in cateva saptamani, insa panica creata de SARS a afectat un numar mult mai mare de oameni. La o populatie de 7 milioane de persoane Hong Kong are aproximativ o treime din numarul total de cazuri de imbolnavire din lumea intreaga.
Saptamana trecuta, Organizatia Mondiala a Sanatatii i-a avertizat pe cei care calatoresc sa evite Hong Kong-ul si China deoarece exista temeri ca nivelul de contaminare din oras este in crestere iar boala ar putea sa se raspandeasca si mai departe.
Anunturile medicale din partea autoritatilor locale si a doctorilor au condus intre timp la o renegociere aproape zilnica a uzantelor sociale permise in Hong Kong. Sub sloganul "E suficient sa spui salut si apoi sa faci cu mana" (Just say hi and wave goodbye) posterele guvernamentale sfatuiesc oamenii sa nu mai dea mana atunci cand se intalnesc.
Intr-un loc in care oamenii obisnuiau sa petreaca foarte putin timp stand acasa, acum cu greu mai iese cineva din casa dupa serviciu. Cinematografele si-au anulat proiectiile iar in localurile de karaoke s-au pus anunturi care informeaza publicul ca microfoanele sunt curatate dupa fiecare folosire. Cele mai renumite restaurante si-au incurajat angajatii sa isi ia concediu sau i-au trecut la activitati de curatenie.
Doctorii cred ca statul in casa reprezinta o idee buna. Se crede ca misteriosul virus care provoaca boala apartine aceleiasi familii care provoaca si banala gripa si poate fi transmis la fel de usor. Vecinatatea mai mica de un metru cu o persoana infectata atunci cand aceasta stranuta sau tuseste este cel mai raspandit mod de transmitere a bolii, care insa poate fi luata si prin simpla apasare a butonului de la lift si ulterior atingerea ochilor, nasului sau gurii.
La inceputul saptamanii trecute, intr-un e-mail trimis de un doctor de la spitalul care a inregistrat cel mai mare numar de cazuri de imbolnavire se recomanda ca oamenii sa poarte manusi din latex atunci cand ies din casa. Mastile chirurgicale au devenit deja mai comune decat un costum de afaceri intr-un birou. Doctorul Justin Wu, de la spitalul Prince of Wales da urmatorul sfat: "Purtati-va fata de cei care nu poarta masca ca fata de o potentiala sursa de infectie,chiar daca ei arata sanatosi".
Chiar si oficialii guvernamentali obisnuiti sa fie intampinati cu o bariera de microfoane la conferintele de presa nu sunt imuni la astfel de sfaturi. Saptamana trecuta, reporterii s-au plans ca Donald Tsang, oficial guvernamental important din Hong Kong, era prea departe de microfon. Tsang a marturisit ca i-a fost teama ca pe unele microfoane ar putea fi saliva de la alte persoane si implicit virusi.
Rajiv Ghatalia, directorul pentru Asia al grupului financiar Goldman Sachs, a renuntat sa mai calatoreasca in ultimele zece zile, activitate esentiala pentru mentinerea relatiei cu clientii, pentru ca atat Goldman Sachs cat si alte mari companii au anulat calatoriile neesentiale din sau spre Hong Kong de cand a izbucnit epidemia. "Cu siguranta afecteaza afacerile", spune Ghatalia, care considera ca situatia actuala este "nefericita si foarte neplacuta".
Putini oameni au fost atat de afectati de anularea calatoriilor si restrictiile aplicate la deplasarile prin Hong Kong, Singapore si sudul Chinei la fel de mult ca cei din industria financiara. Cei care lucreaza la bancile de investitii si prefera abordarea directa a clientului cat si cei care vand titluri de valoare sunt de parere ca este imposibil sa convingi un client in cadrul unei video-conferinte. Acum ei se straduiesc sa gaseasca alte modalitati de comunicare care sa suplineasca faptul ca sunt separati de colegi si clienti.
Anna Borzi, analist la banca HSBC din Hong Kong si-a surprins clientii care venisera de la New York acum cateva saptamani atunci cand s-a abtinut sa dea mana cu ei ca de obicei. "Nu mai dau mana", le-a spus ea clientilor. Dupa un moment de tacere "am ras cu totii", spune Borzi. Acum ea nu mai are grija contactului cu ceilalti pentru ca de cateva zile a ramas in casa intr-o carantina autoimpusa.
Viata continua la Hong Kong insa nu la aceeasi intensitate. Cartierul de afaceri din Hong Kong, renumit pentru aglomeratie si blocurile zgaraie nori seamana acum cu decorul de cosmar pentru o continuare la filmul Blade Runner. Discutiile despre cele mai noi magazine de moda au fost inlocuite de argumentele in favoarea mastilor chirurgicale N95 fabricate de frima 3M Co din Minnesota.
Parintii care cred au fost expusi virusului au ajuns sa tina instructaje copiilor fara sa-i mai imbratiseze. Intr-un oras care relatiile sociale sunt atent observate, noua conduita poate parea bizara: sarutul pe obraz s-a transformat intr-o imbratisare inconfortabila cu fetele cat mai la adapost.

Problemele tour-operatorilor europeni
SARS ii descurajeaza pe turistii europeni sa viziteze statele asiatice in aceasta perioada, acestia preferand sa amane sau sa reprogrameze calatoriile in regiunile cu risc ridicat de contaminare, informeaza Reuters, preluata de Mediafax. Reprezentantii tour-operatorilor europeni afirma insa ca este prematur sa fie evaluat impactul asupra industriei, intrucat turistii nu si-au anulat definitiv calatoriile.
TUI a primit mai multe solicitari de reprogramare a calatoriilor in statele asiatice, a afirmat un reprezentant al celui mai important grup de turism din Europa, care a refuzat, insa sa precizeze daca numarul rezervarilor in avans a scazut semnificativ.
"tarile asiatice nu sunt niste destinatii consacrate pentru vacantele europene", a aratat el.
Potrivit lui Paul Leung, presedintele Asociatiei Turistice din Hong Kong, numarul rezervarilor s-a diminuat semnificativ, in ultima perioada, atat la categoria turismului in grup (-90%), cat si la cea a calatoriilor individuale (-50%).
Numarul de turisti care au vizitat Singapore in luna martie a scazut cu 15%, comparativ cu luna precedenta, principalii factori care au determinat acest declin fiind razboiul din Irak si sindromul respirator acut sever.
raluca.mirescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO