Business Internaţional

In Cehia salariile au crescut mai repede decat inflatia

10.06.2008, 20:28 19

Rata anuala a inflatiei din Cehia a ramas neschimbata in luna mai, mentinandu-se la 6,8% pe fondul scumpirii combustibilului si alimentelor, scrie Bloomberg. Preturile de consum au crescut cu 0,5% luna trecuta, conform datelor emise de biroul de statistica din Praga. Rata anuala a fost in conformitate cu estimarea analistilor si a depasit-o pe cea de 6,7% a bancii centrale.
Inflatia a depasit si limita superioara a bancii centrale, de 4% pentru o perioada de sapte luni, pe fondul cresterii preturilor la combustibil si alimente si cresterii taxelor indirecte. Banca centrala se asteapta la o scadere a inflatiei pana la tinta de 3% la inceputul anului viitor, fara a fi nevoie de o majorare aditionala a ratei dobanzii de referinta, in timp ce economistii estimeaza ca inflatia va ramane crescuta in conditiile scumpirii petrolului si cresterii salariilor.
Pretul combustibilului a crescut cu 3,9% din luna aprilie, reflectand avansul de 16% al costurilor petrolului la nivel mondial in luna mai. Pretul alimentelor, care reprezinta a cincea parte din cosul zilnic al consumatorilor, a crescut cu 0,7% din luna aprilie si cu 10,6% comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior.
"Pe termen lung, ne asteptam ca inflatia sa devina o problema in Cehia. Banca centrala va majora rata dobanzii cheie inca o data, cu 25 de puncte de baza, si exista in continuare un risc de crestere", a spus economistul Goldman Sachs, Istvan Zsoldos.
Salariile au avut o rata anuala de crestere de 10,4% in primul trimestru, pana la 22.531 de coroane cehesti (912 euro), cea mai mare apreciere a ultimilor noua ani, conform unui raport emis de biroul de statistica pe data de 2 iunie. Chiar si ajustata in functie de ritmul rapid de crestere al inflatiei, cresterea salariilor s-a accelerat de la 1,7% pana la 2,8% in ultimul trimestru al anului trecut.
Banca centrala mizeaza pe scaderea cererii domestice si straine si la aprecierea coroanei pentru a reduce inflatia. Rata dobanzii de referinta din Cehia este cea mai scazuta din intreaga Uniune Europeana, situandu-se la nivelul de 3,75%, dar estimarile bancii sugereaza o reducere a ei in cursul acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO