Business Internaţional

În căutarea ţapului ispăşitor: Masacrul din redacţia pariziană a Charlie Hebdo va întări partidele extremiste şi va da apă la moară mişcărilor xenofobe şi antiimigraţioniste

Autor: Bogdan Cojocaru

08.01.2015, 19:26 441

În Franţa, teama de Islam este de mult timp în centrul dezbaterilor politice şi a ajutat formaţiunile de extremă dreapta să atragă un capital politic fără precedent. Dacă acum s-ar ţine alegeri preşedinţiale acolo, Marine Le Pen, liderul partidului xenofob Frontul Naţional, ar zgudui cu siguranţă din temelii scena politică şi aşa şubrezită de anemia economică.

Dincolo de folosirea ma­sa­crului terorist din re­dac­ţia revistei fran­ţu­zeşti de satiră Charlie Hebdo ca armă politică de partidele extremiste, printre urmările în Franţa uşor de intuit ale atacului sunt li­mi­ta­rea dreptului la viaţă privată pentru pre­ve­nirea unor lovituri şi mai sângeroase şi anate­mi­za­rea cetăţenilor musulmani, care, du­pă unele statistici, reprezintă până la o trei­me din populaţie, şi poate a imigranţilor în general. În noaptea care a urmat atacului mai multe moschei au fost incendiate în Franţa.

Franţa se confruntă cu o rată record a şo­majului, iar societatea a căutat un ţap is­pă­şitor pe care să dea vina pentru pro­blemele sale. Ţapul ispăşitor este religia is­la­mică şi comunitatea musulmană, a ex­plicat pentru Deutsche Welle Catherine de Wenden, expert francez în ştiinţe politice.

„Musulmanii francezi au în marea lor majoritate senzaţia că sunt doar cetăţeni de rangul doi”, spunea înaintea atacului de miercuri Dalil Boubakeur, directorul Institutului Musulman al Marii Moschei din Paris, citat de International Business Times. „Comunitatea noastră simte că este privită cu mai multă severitate de oameni gata să amplifice şi să demonizeze fiecare detaliu al identităţii culturale şi religioase”, a adăugat el. Musulmanii francezi au început deja să-şi exprime pe site-urile de socializare teama de răzbunare. În atac au murit 12 persoane, printre care poliţişti şi desenatori ai revistei.

Pe de o parte, Franţa este o naţiune în care discursul general din media are de un an un ton islamofob care, spre exemplu, în SUA ar fi rezervat doar spectrului extrem al orientării de dreapta. În Franţa scriitorul Eric Zemmour, un comentator popular, a vândut în ultimele luni peste jumătate de milion de copii ale cărţii „Sinuciderea fran­ceză”, în care descrie declinul unei na­ţi­uni în care „cartierele din preajmă sunt com­­­plet musulmane”. Un alt scriitor apre­ciat şi provocator intelectual la adresa Fran­ţei contemporane, Michel Houelle­becq, a descris Islamul ca „o religie de mizerie”.

Mai important, Franţa este o naţiune în care Frontul Naţional (FN), un partid cu agendă antiimigraţionistă şi antimusul­ma­nă, încurcă politicile partidelor tradiţionale de mai bine de zece ani. FN şi-a propulsat chiar un candidat în 2002 la alegerile pre­şedinţiale contra lui Jacques Chirac. Can­di­datul, Jean Marie Le Pen, este genul de po­litician care spune lucruri precum „mu­sul­manii sunt în urmă cu două ge­ne­raţii” în pri­vinţa dezvoltării culturale şi so­ci­ale. Fiica sa, Marine, spune că mu­sul­manii care se roa­gă pe străzi „se poartă ca nişte ocupanţi”.

Ceea ce energizează mişcări precum FN în Franţa sau Pegida (Europenii patrioţi contra islamizării Vestului) din Germania nu este apărarea unor norme universale, ci a unei concepţii monoetnice şi monoculturale despre ceea ce este un francez sau un german veritabil, aceasta în naţiuni deschise globalizării în care economia şi societatea nu pot supravieţui fără imigranţi. Cei mai mulţi musulmani francezi nu sunt imigranţi, ci urmaşi ai acestora, persoane născute cu drepturi depline în Franţa continentală. Cea mai mare parte a celor care atacă musulmanii sub pretext că aceştia nu acceptă valorile liberale ale Vestului sunt persoane care la rândul lor nu vor să accepte principiul liberal de bază, acela că cineva ar trebui să poată deveni membru cu drepturi depline ale societăţii indiferent de credinţă, notează The Wall Street Journal.

Marine Le Pen este liderul Frontului Naţional, un partid cu agendă antiimigraţionistă şi antimusulmană care a urcat, în ultimul timp, puternic în sondajele de popularitate pe fondul slăbiciunilor economice ale Franţei şi al percepţiei tot mai nefavorbile asupra preşedintelui François Hollande. Ea va acumula probabil şi mai mult capital politic exploatând teama şi furia generate de atacul terorist din Paris.

 

Jihad Fabriqué en France

Pe de altă parte, în ultimul an Franţa a devenit un teren fertil pentru recrutarea războinicilor jihadişti. După unele estimări, aproape 1.000 de francezi au încercat să se alăture diverselor mişcări extremiste care luptă în Siria şi Irak. În mai, Mehdi Nemmouche, un jihadist francez cu origini algeriene care a luptat pentru ISIS în Siria, a împuşcat şi a ucis patru persoane într-un atac asupra Muzeului Evreiesc al Belgiei din Bruxelles, scrie revista Slate. Un jurnalist francez ţinut captiv de ISIS şi-a amintit că Nemmouche obişnuia să-l bată în timpul detenţiei. În noiembrie, guvernul de la Paris a confirmat că doi francezi au apărut într-un clip video cu decapitarea unui cetăţean american şi a 18 prizonieri sirieni. De asemenea, ultimele zile au adus mai multe atacuri la scară mai mică în Franţa. Pe 20 decembrie poliţiştii francezi au împuşcat şi ucis un bărbat care striga „Allahu Akbar” în timp ce înjunghia trei ofiţei într-o circă de poliţie din apropierea oraşului Tours. Chiar înainte de Crăciun, ţara a fost cutremurată de două atacuri, unul în Nantes şi celălalt în Dijon, în care maşini au lovit trecători. Unul dintre şoferi se convertise recent la Islam.

Luna trecută premierul Manuel Valls a avertizat că Franţa are în faţă un pericol „fără precedent” al din partea terorismului. Discursul a părut atunci exagerat. Masacrul de miercuri de la Paris, care urmează altor tentative dejucate în Marea Britanie, Franţa şi în alte părţi, ar trebui să aducă aminte că jihadismul, termen care descrie lupta cu orice preţ a extremismului religios pentru Islam, nu este o ameninţare îndepărtată din Orientul Mijlociu. Vor urma multe tentative de ucidere în masă şi de aceea guvernele din Europa şi SUA vor căuta să obţină autoritate mai mare în a supraveghea şi interoga potenţiali conspiratori. Oamenii care ucid fără să clipească desenatori în Paris sau să împuşte de aproape 132 de copii în Peshawar, Pakistan, nu vor ezita să folosească arme mai distructive pentru a face mai multe victime, notează WSJ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO