Business Internaţional

Unul din jurnaliştii asasinaţi în redacţia Charlie Hebdo era un cunoscut economist francez. Ce spun editorialiştii Les Echos despre el

Unul din jurnaliştii asasinaţi în redacţia Charlie...
08.01.2015, 19:04 210

Unul din jurnaliştii asasinaţi în redacţia Charlie Hebdo era un economist binecunoscut în Franţa, Bernard Maris, 69 ani, căruia editorialiştii Dominique Seux şi Jean-Marie Vittori iau adus un omagiu în paginiile ziarului de business francez Les Echos.

“Unchiul Bernard”, aşa cum i se spunea la Charlie Hebdo, scria de 20 de ani la această publicaţie. “Nu aveam desigur aceeaşi grilă de lectură a economiei ca şi el. El prefera statul pieţei, descreşterea creşterii, ecologia în faţa industriei.”, spun cei doi editorialişti.

Absolvent de studii economice, a fost mult timp profesor, apoi din anii 90 a devenit jurnalist şi scriitor. Împreună cu jurnalistul Philippe Labarde, fost director al “La Tribune” şi “Le Monde”, el era cel care fabrica formulele cele mai percutante, pe care cititorii urmau să le reţină în cărţiile scrise împreună. Ţinea de asemenea conferinţe în cele patru colţuri ale Franţei. Era deseori “anti”: anti-maşină, anti-societate de consum, anti- bogaţi, anti-german şi în ultimele luni, anti-euro.

De altfel a şi scris un simpatic „Anti-manual de economie”. Aceasta nu l-a împiedicat să fie membru al Consiliului General al Băncii Franţei, după ce a fost membru al Consiliului Ştiinţific al Asociaţiei antiliberale Attac, scriu editorialiştii.

Cei doi editorialişti de la Les Echos aveau în fiecare săptămână o dezbatere la radio pe France Inter împreună cu Bernard Maris.

“Urma să dezbatem împreună cu el, cum Franţa a fost depăşită de Marea Britanie ca putere economică (ca PIB- n.red.). Ar fi fost strălucitor în discuţie, fără îndoială. Dar cretini intoleranţi au asasinat unul din oamenii cei mai toleranţi posibili. Ne va lipsi. Ne lipseşte deja”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO