Business Internaţional

În Bulgaria, interzicerea fumatului în spaţiile publice pune presiuni pe turism şi pe afacerile mici

În Bulgaria, interzicerea fumatului în spaţiile publice pune presiuni pe turism şi pe afacerile mici

Foto Shutterstock

Autor: Ioana Nita

22.06.2012, 00:02 245

Bulgaria, stat aflat pe locul doi în Uniunea Europeană în funcţie de numărul de fumători, după Grecia, a interzis recent fumatul în spaţiile publice închise. Dacă interdicţia are oficial ca scop îmbunătăţirea sănătăţii populaţiei, ea afectează în schimb afacerile restau­ran­telor, barurilor şi cafenelelor celei mai sărace ţări din UE, a cărei economie depinde foarte mult de consum şi investiţiile străine.

Bulgaria s-a alăturat la începutul acestei luni numărului tot mai mare al ţărilor care interzic fumatul în spaţiile publice închise, precum baruri şi restaurante. Politicienii bulgari au insistat ca interdicţia să se aplice şi în apropierea unităţilor de învăţământ şi pe stadioane în timpul desfăşurării evenimentelor sportive şi a celor culturale.

Cei care nu vor respecta interdicţia vor primi amenzi cuprinse între 150 şi 250 euro, iar proprietarii restaurantelor, barurilor şi cafenelelor riscă o amendă de 2.500 euro dacă încalcă legea pentru prima oară, cuantumul amenzii putând ajunge până la 5.000 euro în cazul în care se repetă încălcarea noilor reglementări, potrivit SETimes.com.

Aproximativ 39% din bulgari sunt fumători, la o populaţie totală de 7,4 mi­lioane. O treime din femeile fumătoare nu renunţă la acest obicei nici după ce rămân însărcinate. Cu toate acestea, peste 50% din bulgari se declară în favoarea interzicerii fumatului în spaţiile publice închise, scrie Novinite.

Intrarea în vigoare a noii legi a generat temeri că aceasta ar putea afecta tu­rismul, însă ministrul economiei, energiei şi turismului din Bulgaria Delyan Dobrev a declarat că interdicţia nu va crea dificultăţi în sezonul estival pentru restau­rante şi cafenele pentru că persoanele pot fuma afară. El a menţionat că noua lege afectează cel mai mult cluburile de noapte şi cazinourile.

Însă interdicţia a stârnit nemulţumire printre bulgari, care au organizat proteste în care au cerut ca măsura să fie aplicată doar în spaţiile publice care sunt frecventate de copii, precum şcolile şi gră­diniţele. Organizatorii protestului susţin că barurile, restaurantele şi cafenelele vor suferi pierderi de aproximativ 15 milioane euro şi că ar putea falimenta.

O directivă europeană prevede in­terzicerea fumatului în spaţii publice începând cu 2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO