Business Internaţional

Hyatt este deschis atat la fuziuni, cat si la o oferta publica

14.04.2006, 00:00 44

Sub conducerea Pritzker, lantul hotelier s-a dezvoltat mai incet decat concurentii sai, dar este pe cale sa schimbe aceasta situatie.

Din biroul sau de la ultimul etaj al Hyatt Center, Tom Pritzker are una dintre cele mai frumoase privelisti din Chicago. Zgarie-nori imprejmuiesc turnul impozant de 47 de etaje, iar lacul Michigan se intinde pana la orizont, scrie Financial Times.

Pritzker si membrii familiei lui, una dintre cele mai bogate din SUA, lucreaza in birourile de la nivelurile superioare ale cladirii, acoperita de un calm desavarsit.

Atmosfera pare prielnica unui barbat care combina pasiunea pentru arta si istoria estica cu o afacere pe care familia sa a construit-o pe parcursul a patru generatii.

Cu o vorba domoala povesteste cum a condus o expeditie arheologica in Himalaya. Este profesor onorific la Universitatea Sichuan din China, dar si prieten al lui Dailai Lama.

La birou insa, prefera sa se concentreze strict pe partea pragmatica a lucrurilor, dezvaluind faptul ca o restructurare recenta ar putea constitui primul pas al unei oferte initiale de actiuni in valoare de cateva miliarde de dolari ale Hyatt, luxosul lant hotelier cu operatiuni pe toate cele sase continente.

Pritzker a declarat faptul ca Hyatt va fi "gata de oferta initiala de actiuni" pana la sfarsitul acestui an. Cu alte cuvinte, daca el si ceilalti membrii ai conducerii decid acest lucru, compania este gata sa puna lucrurile in miscare. "Vom fi mai ingaduitori in ceea ce priveste taxele, vom anexa declaratia fiscala la momentul oportun, vom pune la punct sistemul de contabilitate. Am putea face o oferta initiala de actiuni? Sigur ca putem face acest lucru. Am putea fuziona cu alta companie? Sigur ca putem merge si pe varianta aceasta", a declarat el.

Dezvaluindu-si planurile de viitor legate de Hyatt, Pritzker, presedinte si director executiv al companiei, spune ca va accelera cresterea prin achizitii in timp ce lantul hotelier si-ar putea extinde operatiunile pe plan international. Reprofilarea, care a contopit interesele diferite ale familiei si le-a consolidat intr-un singur bilant contabil, va duce la atingerea mai usoara si mai directa a obiectivelor propuse.

Reprezentantii grupului au vorbit pana acum de o oferta initiala de actiuni sau despre o fuziune, insa realitatea este ca o asemenea tranzactie ar fi fost mai eficienta daca ar fi aparut mai devreme. In noua forma, de Global Hyatt, un singur holding, grupul se va supune legilor din actul Sarbanes-Oxley cu privire la dezvaluirea de informatii financiare pana la sfarsitul anului curent, spune Douglas Geoga, presedinte al Global Hyatt, "deci vom avea aceasta optiune (de a face o oferta initiala de actiuni - n.r.) dupa aceasta perioada".

Reprofilarea a necesitat 53 de fuziuni interne. "Este o operatie extrem de complicata", a adaugat el.

La fel de complicata, insa cu siguranta mai incurcata a fost disputa familiala care a precedat-o. Grupul a fost infiintat in 1957 de catre Jay, tatal lui Pritzker, care a fost tinta unui conflict urmat de decesul fondatorului in 1999.

In urma acestuia, disputele din cadrul familiei cu privire la viitorul afacerii lor s-au intensificat. Pritzker, fiul fondatorului, a refuzat sa dea mai multe detalii. Cu toate acestea, Financial Times are informatii conform carora el a fost amenintat ca va fi adus in instanta de verii acestuia, acuzandu-l ca a folosit optiuni ale unor actiuni si profitul din actiuni pentru a-si atrage banii familiei.

Disputa s-a sfarsit in momentul in care familia a angajat un birou independent pentru a investiga problema. Acesta a considerat ca Plitzker s-a comportat corect si membrii familiei au fost de acord sa divizeze compania in 11 parti, fiecare membru urmand sa primeasca in timp cate o portiune din activele companiei.

Insa, intelegerea nu a facut nici o referire la un eventual proces pe care Liesel Pritzker, nepotul lui Tom, l-a castigat odata cu suma de 820 milioane de euro, acuzandu-l pe tatal acestuia Robert ca a deturnat bani catre un fond.

Sotia lui Pritzker, o actrita care a jucat in filmul lui Harison Ford, "Air Force One", a fost urmata la scurt timp de Matthew, fratele acesteia. Disputa lor s-a sfarsit anul trecut, fiecare parte implicata primind circa 370 de milioane de euro.

Pritzker a insistat asupra faptului ca restructurarea lantului hotelier Hyatt nu a avut legatura cu aceasta disputa. "Am facut ce era necesar la momentul oportun pentru o multime de motive, asta incluzand si problemele familiale", a declarat el.

Globalizarea la nivelul industriei hoteliere si intensificarea concurentei au fost alte motive pentru a grabi restructurarea. "Cu cat privim mai mult in trecut, cu atat realizam ca toate actiunile au fost intreprinse la momentul oportun. Din punct de vedere strategic, acest lucru a fost exact ce aveam nevoie", a adaugat Pritzker.

Interesele familiale, care s-au contopit inca din timpul lui Nicholas Pritzker, strabunicul lui Tom, stramutat in Chicago din Kiev in 1881, include grupul Mormon, un conglomerat industrial cu vanzari de 5,2 miliarde de euro in 2005, precum si tehnologiile si dreptul de proprietate asupra companiei, dar si un pachet consistent din Royal Caribbean, al doilea mare operator de transport maritim de calatori din lume. Mostenirea cea mai de pret a familiei este insa Hyatt, cu un portofoliu de 216 proprietati in 44 de tari, precum si diverse francize hoteliere, care au ridicat portofoliul de camere internationale la peste 144.000 anul acesta. Pritzker este de parere ca restructurarea aduce beneficii afacerilor companiei, din care face parte si Marmon. "Am facut curatenie", spune el, referindu-se la TransUnion, o companie de informare in domeniul afacerilor. Tom Pritzker are ultimul cuvant de spus in marile decizii strategice la Hyatt, in timp ce varul sau, Nick Pritzker, se ocupa de dezvoltarea propriu-zisa a hotelurilor.

Geoga, care a lucrat cu Pritzker timp de 22 de ani, supravegheaza operatiunile de zi cu zi. "Doug a trebuit sa se obisnuiasca cu acest lucru si cu certurile. Insa cred ca am avut si de castigat de pe urma acestui proces", spune Pritzker.

Global Hyatt a generat circa 2,5 miliarde de euro in termeni de profit anual, insa grupul nu a reusit sa se extinda in acelasi ritm ca alte lanturi hoteliere internationale, dupa parerea lui Amit Kapoor, analist la Gabelli&Company.

Lanturile hoteliere internationale se pot extinde rapid prin incheierea de contracte de administrare cu proprietarii de drept, insa, spune Kapoor, Hyatt s-a luptat sa nu faca acest lucru.

"Contractele de administrare aduc un procent destul de bun de crestere a profitului si pentru ca Marriott si Starwood sunt mai mari, pot oferi conditii contractuale mai bune", este de parere el. Sub noua lui forma, Hyatt poate sa-si castige cota de piata. "Avand bilantul constituit, documentele financiare necesare si infrastructura pusa la punct, putem lua parte la operatiuni cand va veni timpul sa procedam astfel", spune Geoga.

El estimeaza ca oferta initiala de actiuni a Global Hyatt s-ar putea ridica la 8-9 miliarde de euro. "A avut loc o crestere a sectorului american de inchirieri de locuinte, iar cel european este mult in urma acestuia", spune el.

"Hyatt reprezinta un brand fenomenal. Este un momen prielnic pentru ca el sa se remarce pe piata", a continuat Geoga.

Inainte de formarea grupului Hyatt, afacerea hoteliera trebuia sa concureze pentru realizarea de investitii cu alte entitati detinute de familia Prinkzer.

"Ideea noastra a fost atunci de a plasa toate lichiditatile de care dispuneam in investitii care sa aduca cel mai mare grad de profitabilitate", a declarat Pritzker.

Toate fondurile generate de hotelurile detinute de Global Hyatt "vor fi investite in industria hoteliera", a declarat el.

Acest lucru ar trebui sa duca la o expansiune mai rapida a companiei si sa concureze cu rivalii sai intr-un mod mai agresiv, pentru ca surplusul de lichiditati se va intoarce in afacerea Hyatt.

O parte din aceasta expansiune se va realiza prin achizitii. Grupul si-a imbogatit deja portofoliul cu 495 de milioane de euro prin achizitionarea AmeriSuites, un lant hotelier de dimensiune medie si cauta in continuare alte oportunitati.

"Produsele traditionale ale Hyatt dispun de numeroase oportunitati de extindere daca ne uitam la India, China sau chiar Europa. Aceste piete inca nu sunt saturate si atat timp cat ele continua sa se dezvolte, avem numeroase oportunitati", spune Pritzker.

Aceasta abordare vine pe fondul intensificarii consolidarilor de pe piata hoteliera la nivel mondial. Starwood a preluat recent controlul Le Meridien, dupa ce lantul hotelier s-a confruntat cu dificultati. Exista de asemenea voci pe piata potrivit carora Starwood este cu ochii pe InterContinental Hotels Group, care detine brandul Holiday Inn.

Cel mai promitator dintre toate, Hilton Hotels, a cumparat recent compania sora Hilton Group, intr-o tranzactie care s-a ridicat la 4,6 miliarde de euro, unind brandul Hilton pentru prima data din 1964.

"Cred ca am pus pe picioare o afacere foarte puternica si acum trebuie sa exploatam oportunitatile. Am pornit dintr-un mediu de afaceri. Acum putem incepe sa gandim strategic", a concluzionat Prizker, incercand sa lase in urma toate conflictele familiale si sa priveasca in viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO