Business Internaţional

Hotelurile vieneze au pierdut 20% din turistii americani din cauza crizei financiare

09.10.2008, 18:32 19

Oscar del Campo, directorul lantului hotelier vienez de cinci stele Imperial, sustine ca atunci cand a auzit de prabusirea Lehman Brothers de luna trecuta, a inceput imediat sa calculeze implicatiile asupra afacerilor sale, scrie Bloomberg.

"Lehman si UBS au fost clienti importanti, care fie s-au evaporat, fie si-au redus calatoriile si cheltuielile. Este clar ca afacerea incetineste", a afirmat Del Campo.
Imperial, unul dintre hotelurile preferate ale lui Mick Jagger si Vladimir Putin, localizat in centrul celui mai aglomerat oras din lume in timpul conferintelor internationale, este afectat de asaltul asupra pietelor de credit globale care ii reduce clientii. Vizitele din SUA catre Viena au scazut cu 20% in august, punand in pericol contributii in valoare de 4,1 mld. euro (5,6 mld. dolari) la economia statului provenite din turism si din conferinte.
Gradul de ocupare al hotelurilor Imperial ar putea scadea cu aproximativ patru puncte procentuale, ajungand la 61% anul acesta, potrivit lui Del Campo.
"Anii de glorie s-au incheiat", a declarat Vera Schweder, purtator de cuvant al oficialilor din turism din Viena, al carui slogan este "Viena te asteapta".
Dupa caderea zidului Berlinului cu aproape 20 de ani in urma, Viena, asezata intre Europa Vestica si cea Estica, a devenit o poarta spre vest pentru tari precum Ungaria, Republica Ceha, Polonia si Rusia.
Numarul cazarilor peste noapte in Viena s-au ridicat la 9,68 milioane in 2007, inregistrand o crestere de 26% din 2002 incoace. Pentru ultimii trei ani, in Viena au avut loc cele mai importante conferinte internationale, conform datelor furnizate de Congresul International din Amsterdam.
"Crizele financiare au inceput sa ne afecteze in august", a spus Schweder. 65% din locurile in hoteluri au fost ocupate in acea luna, fata de procentul de 71% de locuri ocupate anul trecut. Americanii formeaza al treilea grup de turisti ca marime din oras, dupa germani si italieni. Turismul reprezinta 9% din economia Austriei, conform biroului de statistica al statului.
"Nu mai calatoresti atunci cand te gandesti ca valoarea casei sau a investitiilor tale s-ar putea prabusi peste noapte", a declarat Elisabeth Guertler, a carei familie detine hotelul Sacher, situat vizavi de Vienna State Opera. "Deciziile sunt luate cu ingrijorare cu privire la viitor." La Sacher, celebru pentru tortul de ciocolata pe care il produce, vizitele din SUA au scazut cu 36% in august, iar "aceasta tendinta s-a accelerat in septembrie si octombrie", a spups Guertler. Sacher ofera preturi fixe pentru camere, calculate in dolari, pentru a atrage turistii din SUA, care ezita sa le inchirieze.
Bursele de valori din toata lumea s-au rasturnat, odata ce criza de credite care dureaza de un an a facut ca salvarile de banci sa se raspandeasca in toata Europa. Economia Austriei se va extinde cu 2% anul acesta, fata de 3,1% de anul trecut, potrivit Institutului de cercetare economica al tarii. Cresterea economica va incetini la 0,9% anul viitor, inregistrand cea mai lenta crestere din ultimii sase ani.
Magazinele de suveniruri si vanzatorii de bilete pentru concertele din centrul vechi al Vienei sustin ca putini americani se mai plimba prin zonele dintre vechiul Palat Imperial si Catedrala St. Stephen.
"In ultimele cateva luni abia daca au fost cativa americani", a afirmat Ismael Rama, vanzator de bilete pentru concertele clasice. Biletele au preturi cuprinse intre 19 si 72 de dolari.
"Daca mai cumpara bilete, ei opteaza pentru unele mai ieftine, cu toate ca banii nu contau cu un an in urma", adauga Rama.
Viena atrage si turistii din Europa de Est, din Rusia si din Orientul Mijlociu, ajutand la compensarea declinului provocat de numarul restrans de turisti din SUA. Inchirierile din Rusia au sarit de 49% in august, conform statisticilor oficialilor din turism.
Cativa americani inca mai pot fi vazuti pe bulevardele neo-clasice si in pietele din secolul al XIX-lea din Viena. Elizabeth Brown din New York a vizitat Viena timp de patru zile impreuna cu sotul ei, Jeremy, pentru a scapa putin de dezastrul financiar de acasa. Ei s-au cazat la Grand Hotel, unde ratele unei camere incep de la 390 de euro pe noapte.
"Poate parea putin neserios sa mergi in vacanta in vremuri ca acestea. Insa cu siguranta este bine sa scapi de portofoliu pentru cateva zile", a spus Brown.
Familia Brown poate fi o exceptie. Oficialii din turism ai orasului cred ca numarul turistilor ar putea scadea anul acesta pentru prima data din 2001 incoace.
"Este imposibil sa spunem daca vom fi capabili sa avem inca un an record in 2008, dupa cinci ani de crestere", a spus Schweder. "2009 va fi chiar mai dificil."
Pe de alta parte, directorul hotelului Imperial este increzator in faptul ca, pana la urma, turistii vor reveni. "In mod normal, oamenii vor sa calatoreasca din nou dupa o perioada de 8-12 luni de restrangere economica. Acest lucru se va intampla si dupa criza actuala", a declarat Del Campo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO