Business Internaţional

Hollande: Motorul franco-german al Europei se poate bloca din cauza divergenţelor legate de criză

Hollande: Motorul franco-german al Europei se poate bloca din cauza divergenţelor legate de criză

François Hollande, preşedintele Franţei, vrea ca zona euro să acţioneze prompt pentru reducerea costurilor împrumuturilor Spaniei şi Italiei. Foto AFP

Autor: Anca Dumitrescu

18.10.2012, 00:05 91

Preşedintele francez François Hollande a avertizat pentru prima oară într-un interviu acordat unor şase pu­blicaţii europene importante că motorul franco-german al Europei s-ar putea bloca din cauza divergenţelor legate de rezolvarea crizei datoriilor, recesiunea fiind un mare risc pentru regiune.

Hollande a insistat în ajunul summi­tului UE de joi şi vineri ca Angela Merkel să îşi atenueze poziţia în domeniul austerităţii şi al cedării pre­rogativelor naţionale, pentru întărirea disciplinei fiscale.

Interviul a fost acordat unor jurnalişti de la publicaţiile The Guardian, Le Monde, El Pais, Gazeta Wyborcza, La Stampa şi Suddeutsche Zeitung.

Preşedintele francez a spus că există lumină la capătul tunelului zonei euro, dar a sugerat că Merkel este prea preo­cupată de politica internă în răspunsurile sale la criză. El le-a cerut autorităţilor de la Berlin să renunţe la opoziţia faţă de decizii adoptate de liderii zonei euro la summitul din iunie.

Hollande vrea ca zona euro să acţioneze prompt pentru reducerea costurilor împrumuturilor Spaniei şi Italiei, iar Grecia să primească asigurări că va rămâne în zona euro.

Hollande a tratat expeditiv pro­punerea germană de creare a unei zone euro - federalizate sau a unei uniuni politice şi a respins ca nefondate criticile germane la adresa măsurilor anticriză ale Băncii Centrale Europene.

Relaţiile franco-germane reprezintă forţa motoare a Uniunii Europene, a spus Hollande, care a adăugat însă că pot fi şi o frână dacă nu funcţionează în tandem, din acest motiv fiind nevoie de coerenţă.

Remarcile lui Hollande în ajunul summitului crucial care începe joi la Bruxelles scot în evidenţă amploarea diviziunilor dintre Paris şi Berlin şi de la nivelul zonei euro, la aproape trei ani de la declanşarea celei mai grave crize din istoria uniunii monetare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO