Business Internaţional

Guvernul Ungariei va redeveni „prieten“ cu băncile dacă acestea vor ajuta economia cu credite

Guvernul Ungariei va redeveni „prieten“ cu băncile dacă acestea vor ajuta economia cu credite

Premierul ungar Viktor Orban se bazează pe taxe noi, precum unele speciale - considerate la început ca taxe anticriză - impuse în sectorul bancar, telecom, retail şi energie pentru a ţine sub control deficitul bugetar. Foto: AFP

Autor: Ioana Nita

08.01.2013, 18:58 654

Guvernul Ungariei va încerca să îşi refacă relaţia cu băncile acordându-le facilităţi fiscale, dar doar dacă acestea vor contribui activ la relansarea economiei prin creditare. Însă măsuri concrete în acest sens vor fi luate cel mai probabil după ce va expira mandatul gu­ver­natorului băncii centrale a Ungariei, Andras Simor, la începutul lunii martie, scrie publi­caţia locală Nepszabadsag, citată de Portfo­lio.hu.

Intenţia de a acorda scutiri fiscale băncilor există, însă până în prezent nu a fost luată nicio decizie formală. Ministerul Economiei cal­culează acum cât de mult poate reduce taxele pentru bănci dacă acestea acestea acceptă să susţină creditarea. Un membru din partidul de guvernământ, Fidesz, a menţionat că într-un caz extrem suprataxa impusă sistemului bancar ar putea fi redusă cu până la 70%.

Plecarea de la conducerea băncii centrale a lui Andras Simor, cu care premierul Viktor Orban este în conflict de mai mult timp deoarece nu-i susţine politicile, va permite instituţiei să implementeze mai multe măsuri pentru stimularea activităţii de creditare, potrivit unei surse "influente".

În luna decembrie, oficialii guvernului au discutat cu reprezentanţii Asociaţiei Bancare pentru prima oară după mult timp despre cum pot contribui băncile la stimularea creşterii eco­nomice. Însă, conform unor surse apro­piate situaţiei, întâlnirea a fost mai mult consultativă, fără negocieri concrete.

Suprataxarea sistemului bancar din Ungaria

Divergenţele dintre guvernul de la Budapesta şi instituţiile de credit datează din 2010, când administraţia premierului Orban a impus o taxă suplimentară pe profitul băncilor.

Aceasta a fost introdusă ca o măsură anti-criză care ar fi trebuit percepută pe o perioadă li­mitată, până la sfârşitul anului trecut. Dar guvernul s-a răzgândit, atrăgând furia băncilor, şi a decis să menţină taxa. Aceasta va fi redusă cu 50% începând cu 2014.

Banca centrală a Ungariei a atenţionat, în raportul privind stabilitatea financiară publicat în toamnă, că băncile comerciale pot, dar nu sunt dispuse să crediteze economia, ceea ce ar putea duce la agravarea recesiunii din ţară.

În prezent, Ungaria este cel mai îndatorat stat din Europa de Est, iar dacă activitatea de creditare nu se îmbunătăţeşte, ţara riscă să se afunde şi mai mai mult în recesiune din cauza austerităţii cerute de UE şi FMI şi a crizei din zona euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO