Business Internaţional

Guvernul italian ia masuri de resuscitare a Alitalia

10.08.2004, 00:00 10



Italia a somat companiile aeriene importante ale Europei, inclusiv compania British Airways si transportatorul aerian german Lufthansa, sa inceteze sa mai practice preturi inferioare celor oferite de Alitalia, compania apartinand statului italian, aflata intr-o criza prelungita, informeaza Financial Times.



Reactia guvernului italian vine ca urmare a incercarilor disperate de a salva Alitalia de la faliment prin virarea catre compania aeriana a unui imprumut de urgenta garantat de stat in valoare de 400 de milioane de euro.



Guvernul, care detine 62 % din actiunile operatorului, a instalat in luna mai o noua conducere la Alitalia, pentru a putea reorganiza si restabili echilibrul companiei, dupa protestele muncitorilor si dupa conflictele politice provccasera demisiile a doi directori generali intr-o succesiune rapida.



Criza din cadrul Alitalia s-a adancit dupa aparitia pe piata italiana a companiilor care opereaza curse interne, la costuri reduse, dupa 1990. Piata interna a companiei este de 50 %, cel mai redus nivel dintre toate companiile europene.



Aceste mutari ale guvernului italian au declansat un protest violent al BA catre Comisia Europeana si au trasat o linie ferma in relatiile cu guvernul Marii Britanii.



Departamentul de transport al Marii Britanii a afirmat ca au transmis "ferm" guvernului italian ca British Airways i se va permite sa continue politicile sale de preturi.



Reprezentantii Lufthansa au declarat ca se aflau in tratative cu autoritatile italiene dupa ce li se recomandase sa isi majoreze preturile pana ce se vor alinia nivelul celor practicate de Alitalia.



Enac, autoritatea aeriana civila a Italiei, nu a fost disponibila pentru comentarii.



Cei de la British Airways au declarat ca au scris Comisiei "sa intervina prompt" , sa solicite autoritatilor italiene sa isi suspende actiunile pana cand se va putea investiga legalitatea lor.



BA au afirmat ca probleme similare cu privire la stabilirea preturilor la serviciile practicate pe aeroportul Heathrow din Londra ar putea aparea si in cazul altor state ale Uniunii Europene, inclusiv Germania, Polonia, Lituania, Ungaria si Cehia.



BA a mai relatat Comisiei despre amenintarile pe care i le-a transmis Enac, privind posibile actiuni legale in cazul in care compania aeriana britanica nu "isi abandoneaza imediat vechile politicile de pret". In scrisoarea primita la data de 29 iulie, companiei i se acorda un ultimatum de trei zile sa se conformeze sau va trebui sa faca fata masurilor imediate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO