Business Internaţional

Guvernul Germaniei vrea să reducă subvenţiile acordate industriei energiei regenerabile

Guvernul Germaniei vrea să reducă subvenţiile acordate...

Autor: Bogdan Cojocaru

11.11.2013, 18:28 835

Acţiunile jucătorilor germani din industria energiei regenerabile au picat ieri pe burse după ce principalele partide politice, creştin-democraţii şi social-democraţii, au convenit în negocierile pentru formarea unui guvern să reducă subvenţiile acordate sectorului, în special pentru producătorii de energie eoliană.

Pe bursa de la Frankfurt, acţiunile producătorului de turbine eoliene Nordex, cel mai afectat de decizia politicienilor, s-au prăbuşit cu aproape 20% până la ora 13:52 GMT.

Viitorul guvern german intenţionează să pună capăt “suprasubvenţionării” energiei regenerabile, potrivit unui document văzut de jurnaliştii agenţiei AFP care rezumă ideile convenite la negocieri de creştin-democraţii conduşi de cancelarul Angela Merkel şi partidul de opoziţie social-democrat.

Documentul precizează că subvenţiile pentru segmentul eolian vor fi reduse mai ales în “regiunile cu vânturi puternice”. De asemenea, textul stabileşte obiective noi, mai puţin ambiţioase, privind capacitatea eoliană instalată pe mare până în 2020 – 6,5 gigawaţi, faţă de 10 gigawaţi cât prevedea planul iniţial.

De asemenea, şi creşterea segmentului energiei din biomasă va fi frânată, în timp ce statul îşi va menţine sprijinul pentru energie solară, care şi-a demonstrat potenţialul.

Noua coaliţie de guvernare vrea, de asemenea, să restrângă aria de excepţii acordate industriei.

Toate aceste măsuri ar trebui să permită “stabilizarea la niveluri rezonabile a costurilor” reformei energetice prin care trece Germania în efortul de a renunţa la energia nucleară, iar în special trebuie frânată creşterea preţurilor energiei electrice destinate gospodăriilor.

Acordul a trezit deja numeroase critici. “Elanul tranziţiei energetice va fi frânat”, consideră federaţia energiei regenerabile BEE. Industriile mari consumatoare de energie proiectează spectrul mutării producţiei din cauza renunţării la scutiri.

În urma alegerilor de pe 22 septembrie, creştin-democraţii şi social-democraţii au decis să formeze o coaliţie de guvernare condusă de Merkel. Reforma energetică şi introducerea salariului minim pe economie figurează printre punctele cele mai fierbinţi ale negocierilor în curs, notează AFP.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO