Business Internaţional

Guvernul britanic ar putea fi implicat în manipularea dobânzii Libor

Guvernul britanic ar putea fi implicat în manipularea dobânzii Libor

Autor: Bogdan Cojocaru

05.07.2012, 00:03 386

Într-un contraatac în scandalul privind manipularea dobânzilor, banca britanică Barclays a publicat mai multe note din 2008 în care se sugerează că un oficial al Băncii Angliei, la presiunea guvernului, a declanşat seria de eveni­men­te în urma cărora instituţia de credit a forţat reducerea Libor, indicator al sănătăţii băncilor.

Notele, care aparţin fostului director general Robert Diamond, arată că acesta a avut pe 29 octombrie 2008 o con­versaţie prin telefon cu Paul Tucker, guvernatorul adjunct al Băn­cii Angliei, în care s-a discutat despre nivelul mare al dobânzii Libor propus de Barclays, scrie Financial Times.

În acea zi banca a propus un nivel de 4% pentru dobânda pe trei luni, cu mult peste cele ale celorlalte bănci ale căror pro­puneri sunt luate în cal­cul pentru stabilirea Libor. Do­bânda este un punct de re­fe­rinţă crucial pentru o ma­re par­te a pieţei deri­va­telor. În ziua ur­­mătoare, Bar­clays a pre­zen­tat o do­bândă de 3,4%, cu 60 de punc­te de bază mai mică de­cât pro­punerea ante­rioa­ră - cea mai mare mo­difi­ca­re dintre băn­cile care parti­ci­pă la calcu­la­rea Libor. În 2008, punctul culminant al cri­zei financiare, Li­bor era con­si­derată un barometru al sănătăţii băncilor britanice.

Din scrierile lui Diamond reiese că Tucker i-a spus că "i s-au cerut lămuriri de la oficiali importanţi din guvern de ce Barclays propune niveluri atât de mari". Diamond i-a explicat lui Tucker că aceasta este politica băncii, însă cel din urmă a insistat că lămuririle îi sunt cerute de oficiali "înalţi". Fostul executiv aparent nu a crezut că primeşte instrucţiuni de la Tucker. Însă Jerry del Missier, pe atunci preşedintele diviziei de investiţii a Barclays, a tras concluzia că de la Banca Angliei au venit instrucţiuni pentru ca Barclays să nu mai propună dobânzi ridicate, notează The Wall Street Journal.

Robert "Bob" Diamond, arhitectul extinderii agresive a diviziei de investment banking a băncii britanice, a demisionat marţi în faţa presiunilor politice după ce grupul a recunoscut că a participat la manipularea dobânzilor de pe piaţa inter­ban­cară. De asemenea, şi preşedintele board-ului Barclays Marcus Agius şi-a anunţat demisia.

Barclays a fost sancţionată în luna iunie cu o amendă re­cord de 290 mil. lire sterline (455 mil. $) pentru că a parti­ci­pat ală­turi de alte bănci cu operaţiuni glo­bale la manipu­la­rea do­bân­zilor de pe piaţa interbancară prin influenţarea indicilor Libor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO