Guvernul britanic ar putea fi implicat în manipularea dobânzii Libor

Autor: Bogdan Cojocaru 05.07.2012

Într-un contraatac în scandalul privind manipularea dobânzilor, banca britanică Barclays a publicat mai multe note din 2008 în care se sugerează că un oficial al Băncii Angliei, la presiunea guvernului, a declanşat seria de eveni­men­te în urma cărora instituţia de credit a forţat reducerea Libor, indicator al sănătăţii băncilor.

Notele, care aparţin fostului director general Robert Diamond, arată că acesta a avut pe 29 octombrie 2008 o con­versaţie prin telefon cu Paul Tucker, guvernatorul adjunct al Băn­cii Angliei, în care s-a discutat despre nivelul mare al dobânzii Libor propus de Barclays, scrie Financial Times.

În acea zi banca a propus un nivel de 4% pentru dobânda pe trei luni, cu mult peste cele ale celorlalte bănci ale căror pro­puneri sunt luate în cal­cul pentru stabilirea Libor. Do­bânda este un punct de re­fe­rinţă crucial pentru o ma­re par­te a pieţei deri­va­telor. În ziua ur­­mătoare, Bar­clays a pre­zen­tat o do­bândă de 3,4%, cu 60 de punc­te de bază mai mică de­cât pro­punerea ante­rioa­ră - cea mai mare mo­difi­ca­re dintre băn­cile care parti­ci­pă la calcu­la­rea Libor. În 2008, punctul culminant al cri­zei financiare, Li­bor era con­si­derată un barometru al sănătăţii băncilor britanice.

Din scrierile lui Diamond reiese că Tucker i-a spus că "i s-au cerut lămuriri de la oficiali importanţi din guvern de ce Barclays propune niveluri atât de mari". Diamond i-a explicat lui Tucker că aceasta este politica băncii, însă cel din urmă a insistat că lămuririle îi sunt cerute de oficiali "înalţi". Fostul executiv aparent nu a crezut că primeşte instrucţiuni de la Tucker. Însă Jerry del Missier, pe atunci preşedintele diviziei de investiţii a Barclays, a tras concluzia că de la Banca Angliei au venit instrucţiuni pentru ca Barclays să nu mai propună dobânzi ridicate, notează The Wall Street Journal.

Robert "Bob" Diamond, arhitectul extinderii agresive a diviziei de investment banking a băncii britanice, a demisionat marţi în faţa presiunilor politice după ce grupul a recunoscut că a participat la manipularea dobânzilor de pe piaţa inter­ban­cară. De asemenea, şi preşedintele board-ului Barclays Marcus Agius şi-a anunţat demisia.

Barclays a fost sancţionată în luna iunie cu o amendă re­cord de 290 mil. lire sterline (455 mil. $) pentru că a parti­ci­pat ală­turi de alte bănci cu operaţiuni glo­bale la manipu­la­rea do­bân­zilor de pe piaţa interbancară prin influenţarea indicilor Libor.