Business Internaţional

Guvernele si companiile au vandut cu 26% mai putine obligatiuni in primul trimestru

12.06.2008, 21:39 15

Numarul vanzarilor de obligatiuni a scazut in primul trimestru, in conditiile in care pierderile legate de instrumente financiare de credit au fortat institutiile financiare sa-si restrictioneze activitatile de creditare, a anuntat Banca Reglementelor Internationale (BIS), citata de Bloomberg.
Pe plan global, emisiunile au scazut pana la o valoare neta de 360 miliarde de dolari (228 mld. euro), de la 487 miliarde de dolari (308 mld. euro) in ultimele trei luni ale anului trecut, conform BIS.
Scaderea a fost mai pronuntata in Europa, unde vanzarile au fost cu aproape 50% mai reduse, pana la 105 miliarde de dolari, in timp ce bancile din regiune au acumulat pierderi de 202 miliarde de dolari din momentul prabusirii pietei americane a creditelor ipotecare subprime.
Randamentele obligatiunilor corporatiste cu rating investment grade exprimate in euro au atins cel mai ridicat nivel din cel putin zece ani, de 6,18%, conform datelor Merrrill Lynch.
Spania, Irlanda si Franta au inregistrat cele mai insemnate scaderi din punctul de vedere al vanzarilor de obligatiuni exprimate in euro, conform BIS, care monitorizeaza pietele financiare pentru bancile centrale.
Emisiunile nete de obligatiuni exprimate in dolari au inregistrat o scadere de aproape 12% pana la 180 de miliarde de dolari in primul trimestru, conform BIS.
Institutiile financiare cum ar fi Banca Europeana de Investitii si Banca Mondiala au avut de castigat de pe urma preferintei investitorilor pentru cele mai sigure titluri, emisiunile lor nete urcand pana la 22 de miliarde de dolari de la 5 miliarde de dolari, conform BIS. Institutiile financiare private si-au redus vanzarile pana la o valoare neta de 208 miliarde de dolari, de la 332 de miliarde de dolari in trimestrul anterior.
Vanzarile de obligatiuni bazate pe titluri ipotecare au atins cel mai scazut nivel din 2003, pana la o valoare bruta de 33 de miliarde de dolari, de la 71 de miliarde de dolari in ultimul trimestru al anului trecut. Olanda a inregistrat cea mai pronuntata scadere, urmata de Statele Unite, Canada si Spania.
Instrumentele pietei monetare au inregistrat o "crestere fara precedent" a vanzarilor nete pana la 76 de miliarde de dolari de la un nivel negativ de 88 mld. dolari, conform BIS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO