Business Internaţional

Greva de la Deutsche Telekom, aproape de final

20.06.2007, 18:07 25

Greva in cadrul Deutsche Telekom (DT), cel mai mare operator de telefonie din Europa, pare ca se apropie de sfarsit, dupa ce compania a fost de acord sa extinda garantia locurilor de munca a 50.000 de angajati care urma sa fie transferati pe posturi cu salarii mai mici, scrie presa internationala.
DT si ver.di, cel mai mare sindicat din Europa, au fost de acord sa garanteze locurile de munca pana in 2012, cu un an in plus fata de propunerea anterioara.
DT intentiona sa reduca salariile angajatilor diviziei de telefonie fixa T-Com cu pana la 41%, prin transferarea a maximum 50.000 de oameni catre o noua divizie T-Service. In luna aprilie, angajatii Deutsche Telekom au organizat o greva de o zi pentru a protesta impotriva deciziei de relocare a angajatilor.
Reprezentantii ver.di, care negociaza contractele in numele angajatilor, au abandonat discutiile luna trecuta dupa cinci runde de negocieri. Acestia au refuzat infiintarea diviziei T-Service, reducerea salariilor cu 9% si extinderea saptamanii de lucru la 38 de ore. Circa 15.000 de angajati au intrat in greva dupa incetarea discutiilor.
Discutiile au fost reluate saptamana trecuta, dupa ce organizarea mai multor proteste. Luni, circa 7.000 de angajati DT erau in greva in Germania, iar numarul lor va scadea la 6.000 marti, au precizat oficialii ver.di.
Thomas Friedrich, analist la HVB Group, considera ca aceasta miscare constituie un pas inainte. "In cele din urma, sindicatul va dori sa ajunga la o intelegere, deoarece greva nu produce rezultate", a declarat Friedrich.
Lotar Schr?der, negociator din partea sindicatului ver.di, a confirmat faptul ca cele doua parti s-au inteles ca angajatii sa beneficieze de protectie pana la sfarsitul anului 2012 - cu un an peste propunerea din 26 aprilie 2007 a DT si cu un an mai putin decat isi dorea sindicatul.
Insa, managementul DT a oferit garantiile in schimbul reducerii salariilor cu 9% a celor 50.000 de angajati. Persoanele afectate, care reprezinta aproximativ 25% din forta totala de munca a DT, sunt operatori call-center si persoane care se ocupa de intretinerea echipamentelor. DT are circa 250.000 de angajati, cu 25% mai mult decat principalul rival, France Telecom. Partile ar putea ajunge la o intelegere in ceea ce priveste salariile angajatilor cel mai devreme marti, a declarat Jan Jurczyk, purtator de cuvant al ver.di. Consiliul sindical ar urma sa se intalneasca miercuri pentru a aproba schimbarile si pune capat grevei. Conform legilor din Germania, o greva poate fi stopata daca 25% din membrii sindicatul voteaza in favoarea anularii acesteia.
Oficialii DT au precizat luna trecuta ca isi vor respecta planul de a reloca angajatii pana la 1 iulie, chiar si fara sprijinul sindicatului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO