Business Internaţional

Grecia se ia la trântă cu greedflaţia

Grecia se ia la trântă cu greedflaţia

Autor: Catalina Apostoiu

26.10.2023, 22:15 973

♦ În acelaşi timp, costurile cu forţa de muncă, invocate de unele companii pentru scumpiri, au reprezentat doar 35%, al doilea cel mai scăzut nivel din UE.

Ministerul grec al dezvoltării desfăşoară inspecţii la companiile multinaţionale privitoare la marjele de profit ale acestora, realizând în paralel un sondaj pentru a determina care produse oferite în prezent pe piaţa locală prezintă diferenţe semnificative de preţ comparativ cu alte ţări din UE, a anunţat ministrul Kostas Skrekas, potrivit Kathimerini.

Acesta a arătat că guvernul imple­mentează în prezent un plan pentru a stăvili presiunile inflaţio­niste, concentrându-se pe susţinerea veniturilor, inspecţii pe pieţe, com­baterea inflaţiei din lăcomie, impulsionarea competiţiei şi întărirea puterii consumatorului.

Skrekas a subliniat că obiectivul minis­terului este de a stopa feno­menul greedflaţiei, inflaţia din lăcomie.

„Desfăşurăm inspecţii, am stabilit un plafon asupra marjelor de profit. Orice companie, orice furnizor care depăşeşte acest prag va suporta amenzi usturătoare“, a declarat Skrekas, adăugând că firmele multinaţinale care importă detergenţi şi produse de îngrijire personală se află în prezent în centrul anchetelor.

Vom proteja consumatorul grec şi familia greacă, suntem hotărâţi să facem acest lucru, a punctat Skrekas, adăugând că inspecţiile se vor intensifica şi că întreprinderile trebuie să respecte nevoile gospodăriilor.

În septembrie, Comisia pe probleme de competiţie din Grecia publica un raport care sugera clar legătura dintre inflaţie şi profiturile excesive ale companiilor, cu alte cuvinte greedflaţia.

Potrivit raportului, profiturile corporate au reprezentat 50% din instrumentul care măsoară gradul în care creşterea economiei se da­torează creşterilor de preţuri în primul trimestru al acestui an, al treilea cel mai ridicat nivel din rândul ţărilor membre ale UE.

În acelaşi timp, costurile cu forţa de muncă, invocate de unele companii pentru scumpiri, au reprezentat doar 35%, al doilea cel mai scăzut nivel din UE.

Luna trecută, ministerul grec al dez­voltării a anunţat un set de măsuri pen­tru protejarea consumatorilor de greed­flaţie. A fost astfel introdusă o listă obligatorie de bunuri de bază în super­marketuri cu preţurile reduse cu cel puţin 5% timp de aproape şase luni.

Marilor retaileri li s-a impus să informeze în mod regulat ministerul cu privire la listele de preţuri ale furnizorilor lor şi la orice modificări ale preţurilor de retail ale bunurilor de bază, cum ar fi fructele şi legumele.

Cetăţenilor li s-a cerut să participe în mod activ la eforturile guvernului. Aceştia pot depune plângeri la autorităţi cu privire la scumpiri nejustificate.

Skrekas a declarat recent că până acum furnizorii au informat ministerul că vor reduce preţurile cu cel puţin 6% pe o perioadă de şase luni pentru 213 produse şi că acesta vrea ca numărul respectiv să depăşească 500. În plus, reducerile de preţuri ar putea ajunge la 10-12%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO