Business Internaţional

Grecia, la câţiva paşi de infern: costul asigurării datoriilor atinge un nou record, după ce economia a scăzut mai mult decât se anticipase. Probabilitatea de default a ajuns la 91%

Grecia, la câţiva paşi de infern: costul asigurării datoriilor atinge un nou record, după ce economia a scăzut mai mult decât se anticipase. Probabilitatea de default a ajuns la 91%

Autor: Marius Oncu

08.09.2011, 18:35 2328

Costul de asigurare al datoriei Greciei a urcat joi la un nou maxim record, semnalând că există o probabilitate de 91% ca statul să nu-şi respecte obligaţiile privind datoriile, după ce economia elenă s-a contractat peste aşteptări, transmite Bloomberg.

Contractele credit default swap (CDS) pe cinci ani pentru asigurarea datoriilor au urcat joi cu 2,4 puncte procentuale, la nivelul record de 30,45 puncte, potrivit datelor companiei CMA, care urmăreşte preţurile din tranzacţiile de pe piaţa financiară.

Economia Greciei s-a contractat cu 7,3% în trimestrul al doilea, au anunţat, joi, autorităţile elene, revizuind declinul de 6,9% anunţat în august. Situaţia financiară a Greciei este "pe muchie de cuţit", a afirmat, miercuri, ministrul de Finanţe german, Wolfgang Schaeuble.


"Este o combinaţie în care Grecia continuă să dezamăgească şi, probabil, politicienii au o revelaţie că aruncă banii. În sfârşit s-au trezit că nu vor mai recupera aceşti bani", a afirmat Gary Jenkins, şeful unei divizii la Evolution Securities Londra.

Indicele Markit iTraxx SovX pentru Europa de Vest, care urmăreşte CDS-urile a 15 state europene, a urcat cu 1,5 puncte, la 3,215%.


Economia Greciei a fost puternuic afectată de reducerile de cheltuieli şi majorarea taxelor, condiţii ale unui pachet de ajutor financiar de 110 miliarde de euro, convenit anul trecut cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.


Un punct procentual în cazul CDS-urilor este echivalent cu plata a 100.000 de dolari anual pentru asigurarea unei datorii de zece milioane de dolari împotriva riscului de neplată. CDS-urile asigură posesorului plata valorii nominale în cazul în care un datornic nu-şi onorează obligaţiile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO