Business Internaţional

China către Europa: Nu vă puteţi baza numai pe noi să salvăm Grecia

China către Europa: Nu vă puteţi baza numai pe noi să salvăm Grecia

Autor: Catalina Apostoiu

04.09.2011, 16:31 1484

În cadrul unei convorbiri telefonice "obişnuite" cu şeful Comisiei Europene Manuel Barroso, premierul chinez Wen Jiabao a oferit asigurări că ţara sa va sprijini în continuare zona euro, potrivit EU Observer.

De la începutul crizei datoriilor din zona euro, China a susţinut ţări cu probleme ca Grecia, Spania, Portugalia şi Italia prin achiziţii de obligaţiuni. Purtătorul de cuvânt al ambasadei chineze Wang Xining a declarat că guvernul său "ar putea continua achiziţiile de obligaţiuni, dar acest lucru depinde de randamentele acestor obligaţiuni".

"Vrem să vedem că zona euro este într-o stare bună şi suntem dispuşi să oferim susţinere sub diferite forme, însă alocarea unor sume uriaşe pentru obligaţiuni nu este o măsură realistă. Nu vă puteţi baza numai pe China pentru salvarea Greciei", a spus Xining.

În decizia privitoare la achiziţionarea anumitor obligaţiuni, guvernul chinez ia în considerare recomandările agenţiilor de rating, "dar şi disponilibitatea politică de a implementa reforme structurale" şi sfaturile bancherilor centrali.

"Fundamentele economice din Europa sunt în continuare solide, iar economia are un potenţial uriaş de a se redresa şi creşte, cu condiţia implementării unor schimbări structurale şi controale bugetare", a declarat Wang.

La rândul său, premierul chinez Wen Jiabao a declarat că ţara sa va privi în continuare Europa drept una din principalele sale destinaţii de investiţii, conform Bloomberg.

China "a avut dintotdeauna încredere în economia europeană şi euro", a declarat Jiabao. Ţara asiatică "monitorizează îndeaproape condiţiile economice din Europa".

Potrivit premierului chinez, economia mondială trece printr-o perioadă "complicată, delicată şi dificilă", fiind necesară implementarea unor politici macroeconomice responsabile de către guverne şi o coordonare mai strânsă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO