Business Internaţional

Grecia împovărează poporul cu taxe pentru a face pe placul creditorilor internaţionali

Grecia împovărează poporul cu taxe pentru a face pe placul creditorilor internaţionali

Cancelarul german Angela Merkel vrea o Grecie mai puternică în zona euro. Premierul grec George Papandreou angajează Grecia pe calea austerităţii

Autor: Bogdan Cojocaru

29.09.2011, 00:06 562

Viitorul financiar al Gre­ciei începe să se lu­mi­neze după ce parlamentul grec a netezit calea unor noi ajutoare din pachetul de bailout stabilit anul trecut de la creditorii internaţionali adoptând intro­ducerea unei noi taxe pe proprietate, consi­derată ca fiind cea mai nepopulară măsură de austeritate de până acum, dar prin care se evită pe termen scurt defaultul statului.

De asemenea, gradul de participare a creditorilor privaţi la programul de schimburi de obligaţiuni con­ve­nit în iulie pentru statul elen a ajuns la ţinta de 90% şi ar putea chiar creşte, a de­cla­rat o sursă din minis­terul grec al finan­ţe­lor pentru ziarul Naftemporiki, pre­luat de Reuters.

Participarea investitorilor privaţi face parte din cel de-al doilea pachet de ajutor stabilit pentru Grecia, în vara acestui an, de UE, Fondul Mo­netar Internaţional şi Banca Centrală Euro­peană deoarece măsurile convenite în primul program nu au reuşit să repună pe picioare finanţele greceşti.

Planul prevede preschimbarea unor obli­gaţiuni în valoare totală de 135 mld. euro, cu maturitatea până în 2020, în titluri cu scadenţa de până la 30 de ani. Cre­ditorii privaţi au acceptat prin acordul din iulie pier­deri de 21% din expunerea pe datoria de stat a Greciei.

Legea introducerii noii taxe pe pro­prie­tate a tre­cut prin parlament cu 155 de voturi "pentru" şi 142 "îm­potrivă", dar pe fondul unor proteste publice de am­ploare care au paralizat capitala elenă Atena.

Votul a reprezentat un test crucial pen­tru capa­ci­ta­tea guvernului socialist de a aplica noi măsuri de aus­te­ritate în ur­mă­toarele săptămâni şi de a-şi res­pecta ţintele privind deficitul bugetar sta­bilite pentru anul acesta şi urmă­to­rul, scrie The Wall Street Journal.

Aceste măsuri implică reducerea pensiilor şi a salariilor din sectorul public şi trezesc temeri privind o revoltă în partidul de guvernământ.

Cei care nu plătesc taxa pe proprietate rămân fără electricitate

Taxa pe proprietate urmează să fie în­casată prin intermediul facturii la elec­tri­citate şi ar putea împovăra nota de pla­tă a gospodăriilor cu 1.000-1.500 de eu­ro pe an, scrie The Guardian. Celui ca­re nu plă­teşte îi va fi tăiată electricitatea.

Grecia trebuie să primească opt mi­liarde de euro din primul ajutor extern până la mijlocul lunii octom­brie pentru a evita falimentul, colaps care ar trimite un­de de şoc pe pieţele din întreaga lume.

Cancelarul german Angela Merkel, a asigurat după o discuţie cu pre­mierul grec George Papandreou că Ger­mania va pune la dispoziţia Greciei "toa­tă asis­tenţa necesară". Merkel a de­clarat, de asemenea, că vrea o Grecie mai puter­nică în zona euro. "Prin euro, sun­tem foarte tare le­gaţi, iar slăbi­ciu­nile unu­ia ne afec­tează pe toţi", a spus cancelarul.

Grecia este hotărâtă să îndure austeritatea

Papandreou, în schimb, s-a angajat să implemen­teze reformele cerute de cre­ditorii internaţionali.

"Sunt vremuri care cer sacrificii mari de la greci. De aceea este de mare im­portanţă să primim semnale de spri­jin de la partenerii europeni", a decla­rat premierul. El a adăugat că până în 2012 Grecia va avea surplus bugetar.

O misiune de experţi ai CE, BCE şi FMI se află săptămâna aceasta la Atena pentru a evalua progresul Greciei în re­du­cerea datoriilor. Misiunea va decide da­că Grecia va primi sau nu în con­ti­nuare ajutor financiar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO