Business Internaţional

Grecia: fantoma falimentului este mai prezentă ca niciodată şi după aproape doi ani de austeritate

 Grecia: fantoma falimentului este mai prezentă ca niciodată şi după aproape doi ani de austeritate

Autor: Bogdan Cojocaru

13.09.2011, 00:05 587

La 16 luni după un ajutor financiar extern fără precedent în zona euro şi la numai şapte săptămâni după un nou acord de sprijin extern, Grecia contemplă scenariul acum mai posibil ca niciodată al unei intrări în incapacitate de plată incontrolabile şi destabilizatoare, scrie The Wall Street Journal.

Grecia are probleme mari pe mai multe fronturi. Statul este în pericol de a nu-şi putea atinge ţintele de reducere a deficitului bugetar impuse de creditorii externi în schimbul ajutoarelor lor. De asemenea, participarea băncilor la un proiect crucial de reducere a datoriilor ar putea fi mai redusă decât cea avută în vedere când a fost stabilit al doilea plan de salvare. Mai rău, unii parteneri din zona euro, în special cei din nordul continentului, cer Greciei garanţii financiare sau de alt tip în schimbul participării lor la planul de ajutor.

În aceste condiţii, se poate spune că Grecia se află deja cu un picior în prăpastie. Fără mai mult ajutor, statul elen va rămâne fără lichidităţi în numai câteva săptămâni, au avertizat oficiali din guvernul elen.

Între timp, Germania şi-a înăsprit atitudinea faţă de Grecia. Vicecancelarul şi ministrul economiei Philipp Roesler a declarat că "un default controlat" al statului elen nu mai poate fi exclus şi a criticat măsurile de reducere a deficitului bugetar implementate până acum de Atena, considerându-le "insuficiente".

"Pentru a stabiliza euro, trebuie să lăsăm toate cărţile pe masă, inclusiv cel mai pesimist scenariu, acela al unui default controlat pentru Grecia dacă avem la dispoziţie toate instrumentele necesare", a scris Roesler într-un articol publicat de ziarul Die Welt.

El consideră că un astfel de default ar reconferi statului capacitatea de a funcţiona, poate "printr-o restricţionare temporară a suveranităţii", scrie The Telegraph.

Comentariile lui Roesler vin după ce publicaţia germană Der Spiegel a indicat că ministrul de finanţe Wolfgang Schaeuble a dat dispoziţie ca guvernul să fie pregătit pentru două scenarii, unul în care Grecia intră în faliment, dar păstrează euro şi unul în care statul elen falimentează şi iese din zona euro.

Guvernul elen nu are probleme doar pe plan economic şi financiar, ci şi social. Valurile de măsuri dure de austeritate au scos la sfârşitul săptămânii trecute mii de greci pe străzile oraşului Salonic, de la studenţi la şoferi de taxi şi fani ai cluburilor sportive locale.

Protestele au degenerat în violenţe după ce mai multe sute de participanţi au atacat forţele de ordine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO