Business Internaţional

Grasso si-a sponsorizat amicii cu 24 mil. dolari din fondurile bursei

08.07.2004, 00:00 10

Fostul presedinte al bursei din New York Richard Grasso a donat peste 24 milioane de dolari din fondurile institutiei unor fundatii in timpul celor opt ani in care a detinut pozitia de presedinte al bursei, fara sa dezvaluie destinatia acestor bani, relateaza Bloomberg News.
Grasso, in varsta de 57 de ani, a fost demis pe 17 septembrie, dupa publicarea cu intarziere a valorii pachetului de plati primite de acesta, de 188 milioane de dolari. Acesta a donat 125.000 de dolari, cea mai mare donatie din anul trecut, catre National Italian American Foundation. Grasso este vicepresedintele acestui grup cu sediul in Washington. Alte donatii s-au indreptat catre Damon Runyon Cancer Research Foundation, unde fostul presedinte al comisiei de plati din cadrul NYSE, Ken Langone, este vicepresedinte si catre Prep for Prep, un trust educational din New York, condus timp de 12 ani de catre unul din consilierii lui Grasso, avocatul Martin Lipton.
NYSE si-a anuntat contributiile pe anul 2003 in luna mai, in primul sau raport public complet privind donatiile anuale. Bursa nu a dezvaluit pachetul de plati de care a beneficiat Grasso, si nici nu a recunoscut existenta donatiilor mai devreme de o luna inainte de plecarea acestuia.
De donatii se ocupa un "comitet neoficial" din cadrul NYSE, Grasso avand ultimul cuvant cu privire la destinatia acestora.
Pentru a recupera o parte din bani, Procurorul General al orasului New York Eliot Spitzer a initiat o actiune in instanta impotriva lui Grasso si Langone pe 24 mai.
Sub conducerea lui Grasso, valoarea contributiilor facute de bursa in cadrul unor organizatii non-profit a crescut pana la 8 milioane de dolari de la 837.310 dolari in 1995. Donatiile au totalizat 4 miioane de dolari in 2003.
Aceste donatii erau separate de contributiile anuale facute de NYSE Foundation, un grup privat creat de bursa in 1983 si guvernat de un grup de fosti si actuali directori NYSE. Contributiile acestui grup, ce au fost facute publice in fiecare an, au crescut de peste cinci ori sub conducerea lui Grasso, pana la 3,1 milioane in 2003.
"Grasso este extrem de mandru de donatiile facute de bursa si fundatia acesteia in timpul mandatului sau," a declarat purtatorul de cuvant al lui Grasso, Eric Starkman. Grasso a refuzat sa comenteze.
Lui Grasso nu i s-a cerut sa faca publice donatiile bursei. Regulamentul bursei nu facea nici un fel de referire la donatiile facute in scopuri caritabile, conform purtatorului de cuvant al bursei, Ray Pellechia.
"Bursa ar trebui sa aiba obligatia de a dezvalui toate contributiile pe care le face, avand in vedere rolul sau de trust public," declara Nell Minow, editor al Corporate Library, o firma de cercetare din Maine.
"Contributiile facute in cadrul unor grupuri ce au legatura cu membrii consiliului bursei creeaza impresi unor conflicte de interese," adauga aceasta.
In cadrul procesului initiat de Spitzer nu se ancheteaza contributiile facute de NYSE, acest lucru sugerand ca nu au existat nereguli in aceasta privinta, a declarat Michael Peregrine, avocat in cadrul McDermott Will & Emery.
De la plecarea lui Grasso, bursa s-a angajat sa faca publice toate donatiile in fiecare an si sa fie mai atenta in alegerile pe care le face.
Anul trecut, NYSE a donat cel putin 155.000 de dolari unor organizatii in cadrul carora Langone detinea pozitia de director. Langone a refuzat sa discute pe marginea donatiilor individuale.
In cadrul unui dineu destinat strangerii de fonduri, NYSE a donat 100.000 de dolari grupului Prep for Prep. Fostul presedinte al grupului, Lipton a venit in apararea lui Grasso in cadrul unei conferinte organizate pe 9 septembrie.
Printre cei mai importanti sustinatori ai Prep for Prep se numara Goldman Sachs Foundation si Credit Suisse First Boston, conform unui raport anual al grupului.
NYSE a adus contributii in valoare de 341.000 de dolari in 2003 in cadrul unor organizatii non-profit in cadrul carora Grasso este presedinte, director sau consilier.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO