Business Internaţional

Goldman Sachs: Bancile europene au nevoie de inca 90 de miliarde de euro ca sa isi revina

07.07.2008, 19:51 15

Bancile europene ar putea fi nevoite sa atraga inca 90 mld. euro (141 mld. dolari) pentru a-si reface capitalul dupa ce prabusirea pietei americane a creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc a declansat criza pietelor de credit, conform bancii americane de investitii Goldman Sachs, citata de Bloomberg.
Bancile europene au atras deja 115 mld. dolari din partea investitorilor pentru a-si consolida capitalul dupa ce au realizat operatiuni de writedown (reducere a valorii contabile a activelor) in valoare de 134 mld. dolari, scriu analistii Goldman Sachs in cadrul unei note adresate clientilor. Acestea ar putea incerca acum sa atraga peste 60 mld. euro pentru a-si majora rata capitalului de baza (Tier 1) pana la aproximativ 9 procente.
Bancile ar putea avea nevoie sa atraga pana la 141 mld. dolari in cazul in care pierderile suferite avanseaza pana la niveluri inregistrate ultima oara in timpul recesiunii de la inceputul anilor '90.
Bancile europene monitorizate de Goldman si-au pierdut 900 mld. dolari din valoarea de piata din momentul declansarii crizei pietelor de credit anul trecut. Anshu Jain, director pe piete globale in cadrul Deutsche Bank, declara saptamana trecuta ca fenomenul de contagiune "nu a luat nici pe departe sfarsit", iar bancile europene sunt devansate de cele americane in ceea ce priveste atragerea de capital din partea investitorilor.
Analistii Goldman si-au redus recomandarile privitoare la Carnegie & Co. si Swedbank din Suedia de la "neutru" la "vinde". Ratingul Banco Santander, cea mai mare banca a Spaniei, a fost redus de la "cumpara" la "neutru".
Analistii Goldman Sachs au aratat ca "accesul la lichiditate si profitabilitatea de dupa criza reprezinta principalele arii de nesiguranta pe termen scurt si mediu" pentru bancile europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO