Business Internaţional

Goldman Sachs a obtinut un castig record dintr-o investitie in China

27.10.2006, 16:45 16

Goldman Sachs Group a reusit in China ceea ce nimeni de pe Wall Street nu a reusit in alta parte: a castigat aproape 4 miliarde de dolari de pe urma unei investitii realizate cu sase luni in urma.
Acesta este profitul obtinut de Goldman dupa ce a investit 2,6 miliarde de dolari pentru aproximativ 5% din Industrial & Commercial Bank of China (ICBC) cu sediul in Beijing. Oferta publica initiala record a ICBC plaseaza valoarea celei mai mari banci a Chinei la 129 de miliarde de dolari, scrie Bloomberg.
Desi Goldman si investitorii in fondurile sale private de actiuni nu pot vinde actiuni ICBC timp de trei ani, cele 3,9 miliarde de dolari ar reprezenta cel mai mare castig realizat de Goldman Sachs in urma unei tranzactii din momentul in care aceasta a fost creata in 1869, conform unor surse familiare cu investitiile realizate de Goldman.
Tranzactia incheiata cu ICBC este "o miscare pe care Goldman n-ar fi facut-o in trecut pentru ca nu era interesata, nu dispunea de experienta sau capitalul necesar sau nu avea curajul sa faca astfel de investitii", spune Roy Smith, profesor in cadrul New York University din Manhattan, care a condus divizia londoneza a Goldman in anii '80.
Castigul obtinut in China este rezultatul a peste 70 de vizite facute de fostul CEO al Goldman, Henry M. Paulson Jr., care a devenit al 74-lea secretar al Trezoreriei americane in luna iunie a anului trecut. Goldman este in pozitie sa castige mai multe comisioane decat rivalele sale de pe plan global in China, fiind singura firma straina de servicii financiare careia i se permite sa tranzactioneze actiuni pentru clienti firme de brokeraj si sa intermedieze vanzari de actiuni pentru companii.
Goldman, cea mai profitabila firma de servicii financiare din 2004, a obtinut 1,4 miliarde de dolari sau 5,1% din veniturile pe primele trei trimestre ale acestui an din asa-numitele sale investitii principale. In aprilie, compania a achizitionat pachetul de actiuni in cadrul ICBC, ale carei actiuni vor intra la tranzactionare pe 27 octombrie.
"Exista inca riscuri de ordin politic", pe langa mediul legislativ si de business imprevizibil din China, arata Jay Ritter, profesor in cadrul University of Florida.
In cazul in care piata de actiuni nu va scadea, profitul obtinut de Goldman de pe urma investitiei in ICBC va depasi cu mult miliardul de dolari pe care miliardarul George Soros l-a obtinut in septembrie 1992 din pariul facut impotriva lirei britanice. Profitul Goldman depaseste in acelasi timp si suma de 3,7 miliarde de dolari pe care firma a obtinut-o in mai putin de 4 ani in urma unei investitii de 1,28 miliarde de dolari in cadrul Sumitomo Mitsui Financial Group Inc., a treia mare banca japoneza. Goldman a inregistrat un profit de 261 de milioane de dolari legat de pachetul detinut in cadrul bancii japoneze, conform raportului de venituri pe trimestrul trei. Castigul de pe urma investitiei in ICBC depaseste de asemenea miliardul de dolari pe care Goldman si rivala sa newyorkeza Morgan Stanley l-au impartit anul trecut din vanzarea de participatii in cadrul Ping An Insurance din China, participatii pe care acestea le achizitionasera in schimbul a 70 de milioane de dolari in anul 1994.
Tranzactiile Sumitomo Mitsui si ICBC au fost finantate printr-o combinatie de fonduri proprii ale Goldman si investitii realizate de parteneri, institutii si clienti bogati. Aproximativ 1,65 miliarde de dolari sau doua treimi din investitia in ICBC a provenit din fonduri administrate de Goldman, restul fiind resurse proprii.
China a sustinut investitia Goldman in ICBC in urma unei intelegeri conform careia Goldman va coopera cu ICBC in cadrul unor business ventures, a declarat Ritter.
Lucas van Praag, purtator de cuvant al Goldman, spune ca participatia in cadrul ICBC reprezinta o "investitie strategica", fara a face comentarii suplimentare.
Allianz Se, cea mai mare companie de asigurari a Europei, si American Express Co., al patrulea mare emitent de carduri de credit din Statele Unite, au cumparat impreuna actiuni ICBC in valoare de 1,24 miliarde de dolari inainte de oferta publica initiala de 19,1 miliarde de dolari. Asemeni Goldman, si acestea si-ar putea dubla suma investita.
Actiunile Bank of China, China Construction Bank si Bank of Communications Co. au crescut cu 70% in medie de cand acestea au vandut actiuni publicului la mijlocul anului 2005. Bank of America Corp. a castigat peste 1 miliard de dolari dintr-o investitie in China Construction Bank Corp.
Economia chineza, cu o valoare de 2,2 mii de miliarde de dolari, a avansat cu 10,4% in trimestrul trei comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Aceasta a crescut cu un ritm anual de peste 6% si a depasit economiile americana si europeana in fiecare an din 1991. Piata de actiuni a tarii ar putea creste de patru ori, pana la 1,9 mii de miliarde de dolari, pana in 2010, de la 402 miliarde la sfarsitul anului 2005, conform unui raport publicat de Credit Suisse Group.
Companiile financiare globale, inclusiv UBS AG, Bank of America, HSBC, au cheltuit 19 miliarde de dolari din 2001 pe participatii in cadrul unor banci comerciale chineze, guvernul chinez deschizand pietele de capital prin vanzarea de actiuni catre investitori.
Goldman incearca sa intre si pe piata de operatiuni bancare de investitii a Chinei. Cu doi ani in urma, Goldman a fondat compania de brokeraj Beijing Hua Securities Co. si o filiala de investment banking, putand astfel tranzactiona in China continentala.
Pentru a opera o banca de investitii in China, firmele straine au nevoie de o autorizatie pentru a intermedia vanzarile de actiuni si obligatiuni si de o autorizatie separata de brokeraj pentru a tranzactiona titluri. Numai Goldman, BNP Paribas si CLSA, cea mai mare companie independenta de brokeraj din Asia, dispun de autorizatii de intermediere, numai Goldman avand si o autorizatie de brokeraj.
Firmele straine nu pot detine mai mult de 33% dintr-un venture in acest sector si 20% dintr-o firma de brokeraj. Luna trecuta China a interzis firmelor straine sa mai cumpere companii locale de brokeraj.
Prin atragerea bancherului Fang Fenglei ca partener si asigurarea unui imprumut pentru crearea Gao Hua, Goldman a obtinut cele doua autorizatii si controlul practic asupra venture-ului fara a incalca restrictiile impuse de China. Fang a contribuit la crearea China International Capital Corp., prima banca de investitii a tarii, iar acum conduce Beijing Gao Hua.
Merrill Lynch & Co., Morgan Stanley si JPMorgan Chase & Co. au anuntat ca intentioneaza sa creeze firme locale.
In acest an, Goldman a castigat primul contract de intermediere a unei oferte publice initiale in China continentala. Anul viitor compania va intermedia o operatiune de vanzare pentru Ping An Insurance.
Anul acesta Goldman se situeaza pe pozitia secunda dupa UBS ca underwriter de actiuni ale companiilor chineze, conform datelor Bloomberg.
Goldman, care s-a stabilit in Beijing si Shanghai in 1994, avand acum 140 de bancheri aici, l-a desemnat pe Richard Ong, in varsta de 41 de ani, in aceasta luna sa se ocupe de operatiunile bancare de investitii din Asia.
"Guvernul chinez vede in Goldman un partener de afaceri foarte important si de incredere", a declarat Fang Zheng, partener in cadrul Neon Capital Management LP.
In prezent, Goldman obtine 60% din venituri de pe piata americana, conform rapoartelor sale financiare. Directorul financiar al companiei, David Viniar, a declarat in iunie ca "diviziile non-americane se dezvolta mai rapid decat cele americane, cea asiatica inregistrand cel mai solid ritm".
Pe de alta parte, ICBC a anuntat ca va oferi spre vanzare un numar cu 15% mai mare de actiuni, invocand cererea mare din partea investitorilor, conform BBC News. Actiunile bancii vor fi introduse la tranzactionare pe bursele din Shanghai si Hong Kong. ICBC a anuntat ca va emite inca 1,95 miliarde de actiuni in Shanghai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO