Business Internaţional

Goana dupa profituri record si ignorarea riscurilor au adus bancii UBS pierderi de 36 mld. dolari

04.04.2008, 14:31 13

Din pacate, strategii care au construit politica UBS au uitat sa ia in calcul un element crucial: managementul de risc, scrie Globe and Mail.
Lipsa acestui management al riscului a fost si mai evidenta in momentul in care banca elvetiana a anuntat noi reduceri ale valorii contabile a activelor in valoare de 19 miliarde de dolari (12 miliarde de euro), ridicand pierderile totale ale bancii din investitiile in instrumente financiare complexe la 36,3 miliarde de dolari (23,2 miliarde de euro).
Cifra de mai sus transforma UBS in cea mai mare victima a dezastrului care a lovit Wall Street-ul si nu numai in toamna anului trecut. De asemenea, Deutsche Bank a anuntat in cursul acestei saptamani ca pierderile sale din investitiile in instrumente financiare garantate cu ipoteci pe primul trimestru vor fi de aproximativ 4 miliarde de dolari (2,5 miliarde de euro).
Criza care a lovit UBS a facut ravagii in randurile executivilor bancii.
Marcel Ospel, care pana de curand era cel mai bine platit bancher din Elvetia, a anuntat ca nu va mai participa la alegerile pentru conducerea consiliului director din 23 aprilie.
Insa problemele UBS au inceput acum mai multi ani, cand banca a decis sa devina unul dintre principalii jucatori din sectorul de investment banking. Asumarea de riscuri a devenit incet, incet parte a culturii bancii elvetiene pana la punctul in care investitiile cu grad mare de risc aveau intaietate.
"Cultura investitiilor bancare a patruns pana in cele mai adanci colturi ale bancii", a declarat Ted Wilson, consultant principal la London's Scorpio Partnership, firma de consultanta in administrarea de fonduri.
Banca UBS s-a format in 1998 prin fuziunea bancii elvetiene Union Bank of Switzerland cu Swiss Bank Corp. (SBC), devenind cea mai mare banca privata din lume si cel mai mare administrator de fonduri.
Chiar inainte de fuziunea celor doua banci, SBC a fondat o divizie de investitii globale prin achizitionarea Dillon Read din New York si a celebrei banci de investitii S.G. Warburg din Londra.
In 2000 noua banca a platit 11,8 miliarde de dolari (7,54 miliarde euro) pentru achizitionarea uneia dintre cele mai mari firme de instrumente financiare de pe Wall Street, Paine Webber. Acela a fost momentul in care UBS a devenit cu adevarat un principal jucator pe piata investitiilor, administrarii de fonduri si a tranzactiilor cu instrumente financiare.
Nu exsita nicio indoiala ca achizitiile din ultimii ani au declansat schimabrea obiectivelor UBS. In timp ce administrarea fondurilor era principala activitate in cadrul UBS, generand peste jumatate din profiturile totale ale bancii, divizia de investitii a reusit sa ajunga pe locul secund, generand 40% din profituri. Acest lucru reprezinta in termenii brokerilor de pe Wall Street o afacere serioasa, avand in vedere ca numai 5% din profiturile Goldman Sachs provin din investitii bancare. Cele mai mari divizii ale bancii sunt administrarea activelor si tranzactiile.
Cu avantajul pietelor in plina ascensiune, strategia UBS parea foarte inteligenta. Acest lucru s-a schimbat in vara anului trecut, cand criza creditelor subprime a lovit banca din plin. In trimestrul al treilea al anului trecut, desi divizia de administrare de fonduri a bancii a inregistrat un profit brut record, banca de investitii a suferit pierderi de miliarde de dolari.
In al patrulea trimestru, banca a inregistrat pierderi totale de 12,5 miliarde de franci elvetieni (12,3 miliarde de dolari, 7,84 miliarde de euro), cea mai mare pierdere inregistrata de o banca in urma crizei subprime.
In timp ce capitalul bancii se reducea de la un trimestru la altul, directorul executiv Marcel Rohner impreuna cu presedintele Marcel Ospel se luptau sa adune bani. Vehiculul de investitii al guvernului din Singapore a sarit in ajutorul elvetienilor, cu o infuzie de capital de 11 miliarde de franci elvetieni (6,95 miliarde de euro, 10,88 miliarde de dolari), iar un investitor din Orientul Mijlociu a oferit, la randul lui, doua miliarde de franci elvetieni (1,97 miliarde de dolari, 1,26 miliarde de euro).
Cu toate acestea, pierderile au continuat sa afecteze banca, socand investitorii si analistii. Pierderile de 19 miliarde de dolari depasesc cu 8 miliarde de dolari (5,1 miliarde de euro) estimarile facute de Merrill Lynch si Oppenheimer pentru banca elvetiana. Reducerea contabila a valorii activelor va duce la pierderi de 12 miliarde de franci elvetieni (7,58 miliarde de euro, 11,87 miliarde de dolari) in primul trimestru al acestui an.
Aceste pierderi imense nu puteau ramane fara tragerea la raspundere a unor directori. Ospel, care a prezidat banca elvetiana din 2001 pana in prezent, va fi inlocuit de Peter Kurer, consilierul general al UBS. Masacrul financiar care a urmat declansarii crizei i-a costat deja pe fostul CEO, Peter Wuffli, fostul CFO, Clive Standish si pe seful bancii de investitii Huw Jenkins slujbele.
Acum, UBS acorda o mare atentie managementului de risc. Consiliul director "cere monitorizarea riscurilor la care se expune UBS si intarirea sistemelor de protectie impotriva investitiilor cu grad ridicat de risc", conform reprezentantilor bancii elvetiene. De asemenea, banca a demarat un program de evaluare a activelor sale imobiliare din Statele Unite si a mobilizat un grup de 50 de traderi a caror misiune este reducerea activelor sustinute de credite subprime. Banca a mai anuntat ca a alcatuit o entitate separata care sa se ocupe strict de portofoliul de active bazate pe credite subprime.
Kian Abouhossein, analist la JP Morgan, a declarat ca ideea crearii unei entitati separate este foarte buna deoarece "ar putea duce la separarea afacerii de baza de diviziile expuse la active cu grad mare de risc".
Prabusirea valorii actiunilor bancii elvetiene i-a facut pe multi investitori sa se teama de repetarea episodului Bear Stearns. In ultimele 12 luni, actiunile UBS au scazut cu 80%, valoarea bancii ajungand la aproximativ 67 de miliarde de franci elvetieni (42,35 miliarde de euro, 66,3 miliarde de dolari).
Abouhossein este de parere ca "nu se vor mai anunta noi pierderi" si ca este deja momentul de a trece peste criza din ultimele luni si de a considera banca drept un supravietuitor.
Banca se straduieste din greu sa reduca profilul de risc. In primul trimestru, expunerea la pierderi cauzate de criza creditelor ipotecare din Statele Unite a fost redusa de la 27,6 miliarde de dolari (17,6 miliarde de euro) la 15 miliarde de dolari (9,61 miliarde de euro), iar pozitiile ocupate de ipotecile de tip "Alt-A" au fost reduse de la 26,6 miliarde de dolari (17,03 miliarde de euro) la 16 miliarde de dolari (10,2 miliarde de euro).
Avand in vedere ca in ultimele zile valoarea actiunilor bancii a crescut cu 12,3%, investitorii nu pot decat sa fie multumiti de reducerea pozitiilor riscante.
De asemenea, investitorii ar putea sa fie incantati de noua strategie a UBS, anuntata odata cu ultimele pierderi: "Noua conducere a bancii de investitii se va concentra pe reorganizarea dimensiunilor afacerii in concordanta cu conditiile actuale de piata, incluzand reducerea strategica a tuturor categoriilor de costuri". Cu alte cuvinte, noua banca UBS va semana foarte tare cu vechea UBS, dar ambitiile vor fi reduse si riscurile asemenea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO