Business Internaţional

Goana dupa consolidare aduce achizitii spectaculoase

03.07.2006, 14:52 16

Europa este in centrul unui nou val de fuziuni si achizitii, companiile cautand o pozitionare cat mai buna pentru a putea beneficia de noile oportunitati de afaceri.
O noua era a managerilor a inceput. In mai putin de patru zile frenetice care au inceput pe data de 23 iunie, achizitii majore, in valoare de 110 mld. de dolari (87,5 mld. euro), au avut loc in industrii care variaza de la gaz natural, cupru si otel, aducand la un loc industrialisti din India, Canada, Luxemburg si SUA, scrie The Wall Street Journal Europe.
Intelegerile prin care Arcelor a fost preluata de Mittal Steel, Phelps Dodge a preluat atat Inco cat si Falconbridge si Johnson & Johnson a achizitionat o divizie a Pfizer vin sa ne reaminteasca ca pe intreg globul acest an ar putea deveni cel mai activ din intreaga istorie corporatista. Achizitiile sunt previzionate sa ajunga la 350 mld. dolari (280 mld. euro) pana la sfarsitul anului, conform Thomson Financial.
Asa cum a fost cazul si in timpul valurilor de achizitii din anii 1980 si 1990, acest boom al fuziunilor este alimentat de combinatia unica dintre o finantare agresiva venita dinspre firmele de investitii de pe Wall Street si companiile care incearca sa se consolideze pentru a putea beneficia de noile oportunitati si pentru a face fata competitiei globale intense.
Unii observatori sustin ca acest proces este inca departe de a se incheia. Companiile dispun de lichiditati dupa un an 2005 cu profituri peste asteptari. In general, companiile au ramas disciplinate cand au stabilit preturile afacerilor preluate, si nu ca in anii 1990, cand frenezia din sectorul internetului a condus la umflarea pretului actiunilor.
Bancile care au finantat achizitiile au reusit sa-si imparta riscul prin intermediul pietelor financiare.
"Suntem la inceputul valului", a spus Sara Moeller, profesor de finante al Universitatii Wake Forest din SUA. Noul val nu a atins inca momentul definitor - asa cum a fost achizitia Time Warner de catre AOL in 2000 sau personajele definitorii, ca Michael Milken in timpul boom-ului din anii 1980.
Cresterea pietei M&A (fuziuni si achizitii) a fost, in particular, extrem de activa in Europa, unde se duc inca batalii politice si interesele nationale sunt in competitie pentru crearea unei piete comerciale comune.
Trendul a condus la achizitii de sute de milioane de dolari in afaceri din domenii variate, cum ar fi energia, bancile, companiile industriale. Multe alte afaceri de acest tip vor urma, spun economistii si bancherii.
In Europa, compania de utilitati Enel din Italia se asteapta sa lanseze o oferta imbunatatita de 60 mil. dolari pentru a cumpara rivalul francez Suez. Mai devreme in acest an compania franceza a cazut de acord sa fuzioneze cu Gaz de France pentru a contracara o achizitie fortata din partea Enel.
Si alti factori sunt in joc in Europa, cum ar fi cresterea presiunii venite din partea puterilor corporatiste din tarile emergente precum India si China, care isi indreapta atentia spre piata europeana.
La inceputul lui 2006, in Europa s-au finalizat mai multe fuziuni internationale decat oriunde in lume, potrivit firmei J.P. Morgan. Afacerile peste granita au reprezentat o treime din fuziunile sau achizitiile la nivel global in primele trei luni ale anului, cu o crestere de 26% provenita dinspre cumparatorii europeni care au realizat achizitii in afara continentului. In comparatie, SUA au reprezentat doar 19% din afacerile internationale din acel moment.
Companiile britanice au fost cei mai mari cumparatori internationali la inceputul anului, cu 19% din volumul global.
"Recentele achizitii sunt din ce in ce mai indraznete, dar sunt fundamentate printr-o logica industriala solida si reflecta preturi de achizitie suportabile", a spus Peter Tague, directorul pentru Europa al departamentului de M&A de la Citigroup.
"Factori precum cresterea ratelor dobanzii si volatilitatea pietelor financiare va trebui sa se inrautateasca si mai mult inainte de a pune capat valului achizitiilor."
Achizitionarea Arcelor de catre Mittal ilustreaza acest trend. Mittal a abordat Arcelor pentru cinci luni intr-o incercare de preluare ostila, inainte de a creste pretul si de a face si alte concesii in schimbul unui acord comun.
Combinatia dintre cele doua companii va crea cea mai mare companie de otel din lume, dupa nivelul productiei, cu operatiuni in toate partile majore ale lumii.
Paul Gibbs, directorul global de M&A al J.P. Morgan, spune ca au existat conditii ideale pentru afacerile din primul trimestru si ca este probabil ca trendul sa continue.
"Nu pot sa ma gandesc la un sector unde nu au loc achizitii si fuziuni", a spus Gibbs.
Colapsul supranumitei "ere a internetului" a pus capat achizitiilor din anii 1990, pentru ca executivii nu-si mai puteau folosi actiunile supraevaluate pentru a cumpara companii rivale.
In contrast, volatilitatea recenta a pietelor financiare nu i-a impiedicat pe directori sa apeleze la banii disponibili pentru a cumpara competitori, iar lichiditatile in corporatii continua sa creasca.
"Nimeni nu pare sa se ingrijoreze ca fluxurile de bani pe care companiile le genereaza ar putea sa se deterioreze", spune el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO