Business Internaţional

Glencore a pus ochii pe un producător de ulei din Cehia

Autor: Alexandru Matei

05.06.2011, 23:41 208

Glencore, cel mai mare trader de materii prime din lume,aşteaptă aprobarea autorităţii antimonopol din Cehia pentru a puteacumpăra activele Setuza, un producător de ulei aflat în faliment,scrie CzechPosition.

Compania elveţiană ar putea plăti până la 45 de milioane de europentru o fabrică de presare şi procesare a uleiului, una derafinare, activele imobiliare şi mărcile deţinute de grupulceh.

Activele sunt deţinute de un controversat om de afaceri, PetrSisak, acuzat de două ori de fraudă, prin intermediul Via ChemGroup.

În România Glencore este al patrulea jucător de pe piaţa localăa comerţului cu cereale, după Cargill, Alfred C. Toepfer şi Bunge.Compania a avut în 2009 afaceri de 55 de milioane de euro, pierderide 1,5 milioane euro şi 14 angajaţi, conform datelor RegistruluiComerţului.

Afacerile din România au scăzut în 2009 cu aproape 50% faţă de2008, când compania a derulat afaceri de 121 de milioane de euro.Anul trecut marii traderi de cereale din România, printre care şiGlencore, au realizat exporturi de aproximativ 800 de milioane deeuro.

Grupul a strâns luna trecută 11 miliarde de dolari după cea maimare ofertă publică iniţială derulată în ultimii zece ani la niveleuropean, compania având o valoare de piaţă de 59,2 miliarde dedolari (41,5 mld. euro).

Directorul general al companiei Ivan Glasenberg este cel maimare acţionar cu o participaţie de 15,8%, evaluată la peste 9miliarde de dolari. Listarea a mai făcut miliardari din alţi patrudirectori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO