Glencore a pus ochii pe un producător de ulei din Cehia

Autor: Alexandru Matei 05.06.2011

Glencore, cel mai mare trader de materii prime din lume, aşteaptă aprobarea autorităţii antimonopol din Cehia pentru a putea cumpăra activele Setuza, un producător de ulei aflat în faliment, scrie CzechPosition.

Compania elveţiană ar putea plăti până la 45 de milioane de euro pentru o fabrică de presare şi procesare a uleiului, una de rafinare, activele imobiliare şi mărcile deţinute de grupul ceh.

Activele sunt deţinute de un controversat om de afaceri, Petr Sisak, acuzat de două ori de fraudă, prin intermediul Via Chem Group.

În România Glencore este al patrulea jucător de pe piaţa locală a comerţului cu cereale, după Cargill, Alfred C. Toepfer şi Bunge. Compania a avut în 2009 afaceri de 55 de milioane de euro, pierderi de 1,5 milioane euro şi 14 angajaţi, conform datelor Registrului Comerţului.

Afacerile din România au scăzut în 2009 cu aproape 50% faţă de 2008, când compania a derulat afaceri de 121 de milioane de euro. Anul trecut marii traderi de cereale din România, printre care şi Glencore, au realizat exporturi de aproximativ 800 de milioane de euro.

Grupul a strâns luna trecută 11 miliarde de dolari după cea mai mare ofertă publică iniţială derulată în ultimii zece ani la nivel european, compania având o valoare de piaţă de 59,2 miliarde de dolari (41,5 mld. euro).

Directorul general al companiei Ivan Glasenberg este cel mai mare acţionar cu o participaţie de 15,8%, evaluată la peste 9 miliarde de dolari. Listarea a mai făcut miliardari din alţi patru directori.