Business Internaţional

Ginerele regelui spaniol a fost audiat de judecători într-un proces de corupţie

Ginerele regelui spaniol a fost audiat de judecători într-un proces de corupţie

Iñaki Urdan­garin a negat însă implicarea casei regale în afacerile fundaţiei Noos. AFP/Mediafax Foto

Autor: Ioana Nita

25.02.2013, 00:03 388

Familia regală a Spaniei este din nou în atenţia presei după ce ginerele regelui, Iñaki Urdan­garin, a fost audiat de auto­rităţile din Mallorca pentru evaziune fiscală într-un caz de deturnare de fonduri de şase milioane de euro.

Scandalul afectează ima­ginea publică a familiei regale spaniole într-o perioadă în care rata şomajului din ţară este la maximul istoric, iar economia se afundă în recesiune.

Soţul fiicei regelui Infanta Cristina este acuzat că s-a folosit de relaţiile sale pentru a câştiga contracte publice cu scopul de a organiza eveni­mente pe insula Mallorca, precum şi în alte locaţii din Spania, scrie CNBC.

Urdangarin, fost jucător olimpic de handbal, este sus­pectat că a organizat cu costuri exagerat de mari conferinţe privind afaceri sportive prin intermediul fundaţiei Noos şi că a transferat banii în străinătate. Ginerele regelui Juan Carlos I a negat însă implicarea casei regale în afacerile fundaţiei.

"Casa regală nu a avut nicio opinie, nu a dat niciun sfat şi nu a autorizat sau sprijinit nicio activitate a fundaţiei Noos", a declarat Urdangarin în cadrul interogatoriului judecătorului. În faţa tribunalului din Palma s-au strâns câteva sute de protestatari care au scandat "jos cu monarhia" şi "ei numesc asta democraţie, dar nu este".

Urdangarin a fost acuzat şi anchetat prima oară în 2011, iar procesul ar mai putea dura luni sau ani până va fi încheiat deoarece judecătorii caută încă dovezi. Ginerele regelui spaniol este acuzat de fraudă, fals, deturnare de fonduri şi corupţie, iar dacă va fi găsit vinovat, riscă să facă închisoare şi să plătească amendă.

Autorităţile îl anchetează în acest caz şi pe fostul trezorier al fundaţiei, Carlos Garcia Re­venga, şi încearcă de asemenea să afle dacă Infanta Cristina ştia despre afacerile soţului său. Fiica regelui Juan Carlos I este singurul dintre cei cinci directori ai fundaţiei care nu a fost până acum acuzat. Dacă se va descoperi că ea este implicată în afacerile murdare ale lui Urdangarin, va fi pentru prima oară când un membru al casei regale spaniole este anchetat într-un caz de fraudă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO