Business Internaţional

Gigantul JP Morgan, vizat de o anchetă privind spălarea de bani

Gigantul JP Morgan, vizat de o anchetă privind spălarea de bani

Foto: Shutterstock

Autor: Iulian Anghel

16.09.2012, 18:39 153

Respectarea de către JP Morgan Chase a legii americane împotriva spălării banilor face obiectul unei anchete a autorităţilor americane de reglementere a sectorului bancar, susţin publicaţia New York Times şi agenţia Reuters care citează "surse" apropiate afacerii.

Cea mai mare bancă americană devine, astfel, ultima ţină a unei anchete extinse cu privire la modul în care băncile evită tranzacţiile legate de banii proveniţi din vânzarea de droguri sau din activităţi legate de ţările supuse embargoului comercial precum Iranul.

L'OCC (Office of the Comptroller of the Currency), un organism independent a Departamentului Trezoreriei, examinează sistemele folosite de JP Morgan în scopul de a supraveghea şi de a filtra astfel de tranzacţii, susţin sursele citate de Reuters.

Potrivit agenţiei, purtătorul de cuvânt al JPMorgan, Joseph Evangelisti, a refuzat să comenteze această informaţie.

În iulie HSBC a trebuit să provizioneze 700 mil. dolari (533 mil. euro )într-o anchetă cvasiidentică.

În august, Standard Chartered a convenit să plătească 340 mil. dolari pentru a pune capăt unei anchete într-o afacere legată de tranzacţii cu Iranul.

Potrivit New York Times, şi Bank of America, ar fi intrat sub o anchetă legată de spălarea de bani, aceasta fiind una dintre cele mai importante acţiuni împotriva spălării banilor lansate în SUA în ultimele decenii.

Royal Bank of Scotland este investigată, la rândul ei, în SUA pentru posibila încălcare a sancţiunilor împotriva Iranului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO