Business Internaţional

Gigantul auto american General Motors este pe butuci: pierderi de 15,5 miliarde de dolari in trimestrul II

04.08.2008, 18:02 18

General Motors, cel mai mare producator de autoturisme din Statele Unite, a inregistrat in cel de-al doilea trimestru pierderi de 15,5 miliarde de dolari (aproximativ 10 miliarde de euro), pe fondul scaderii vanzarilor de pe piata americana, al cresterii costurilor pentru disponibilizari si al diminuarii capacitatii de productie prin sistarea operatiunilor la unele dintre fabrici, scrie International Herald Tribune.
La nivel global, veniturile GM au scazut cu 18%. Pierderile cauzate de scaderea vanzarilor pe piata americana s-au ridicat la 4,4 miliarde de dolari, in timp ce pierderile cauzate de evenimente speciale s-au ridicat la 9,1 mld. dolari, din care 3,3 miliarde de dolari au reprezentat compensatii salariale acordate fostilor angajati, iar 2,8 miliarde de dolari a costat scoaterea din faliment a fostei divizii de componente, Delphi.
Scaderea vanzarilor pe piata americana a fost accentuata de diminuarea interesului consumatorilor pentru cumpararea de SUV-uri sau camionate, care pana acum reprezentau cel mai profitabil segment de piata al GM. Titlurile companiei americane au scazut cu 5,3%, actiunile General Motors fiind tranzactionate vineri pe bursa din New York la un pret de 10,48 dolari/ actiune (6,73 euro).
Directorul executiv al GM Rick Wagoner a declarat ca reducerea personalului si schimbarile liniilor de productie sunt esentiale pentru restructurarea companiei. "Dupa cum demonstreaza si actiunile noastre din ultima perioada, GM reactioneaza rapid la situatia economica din Statele Unite si in special la situatia pietei auto americane, si vom continua sa luam aceleasi masuri agresive pentru a ne putea mentine pozita de lider pe piata auto din Statele Unite", a declarat Wagoner.
In primele sase luni ale acestui an, vanzarile auto din Statele Unite au scazut cu 10%.
Vanarile GM pe piata nord-americana au scazut in primele sase luni cu 33%, de la 29,7 miliarde de dolari (19,08 mld. euro) in aceeasi perioada de anul trecut, la 19,8 miliarde de dolari (12,72 miliarde de euro). In aceeasi perioada a anului trecut GM a inregistrat pe piata americana un profit net de 92 de milioane de dolari (59,1 mld. euro).
Cu toate ca pe piata americana GM a inregistrat pierderi, la nivel global vanzarile companiei americane au urcat cu 10%.
Ford Motor, cel de-al doilea mare producator de autoturisme din SUA, a raportat si el pierderi trimestriale de 8,7 miliarde de dolari (5,6 mld. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO