Business Internaţional

Germania vede o creştere record a cazurilor de spălare de bani şi finanţare a terorismului

Germania vede o creştere record a cazurilor de spălare...

Autor: Bogdan Cojocaru

13.08.2020, 00:00 29

Unitatea de informaţii Financiare din Germania (FIU) a anunţat că numărul cazurilor suspecte de spălare de bani şi finanţare a terorismului au crescut cu 50% în 2019.

Piaţa imobiliară este deosebit de vulnerabilă când vine vorba de tranzacţii suspecte, scrie Deutsche Welle.

Agenţia federală de combatere a spălării banilor din Germania a înregistrat anul trecut un număr record de 114.914 de cazuri suspecte de spălare de bani şi finanţare a terorismului, informeză ziarul Tagesspiegel din Berlin. Aceasta reprezintă un salt de aproape 50% faţă de anul precedent. 

Cea mai mare parte a acestor cazuri au fost semnalate de băncile germane şi de alte instituţii financiare, precum şi de notari şi agenţi imobiliari. Cazurile au fost legate de un total de 355.000 de tranzacţii suspecte.

„O problemă pentru noi este că urmărirea penală a spălării banilor în Germania nu este în mod tradiţional ceva bine pus la punct“, a declarat pentru Tagesspiegel şeful FIU, Christof Schulte.

În raportul său anual pentru anul trecut, agenţia a remarcat o „vulnerabilitate extremă“ a pieţei imobiliare din Germania atunci când a fost vorba de oferte de afaceri dubioase.

Parlamentarii germani au adoptat o serie de măsuri de combatere a spălării de bani în noiembrie, în încercarea de a rezolva problema şi de a alinia ţara la directivele UE.

Printre alte modificări, legislaţia impunea reglementări mai stricte, obligând agenţii imobiliari, notarii, dealerii de metale preţioase şi casele de licitaţii să declare tranzacţiile suspecte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO