Business Internaţional

Germania se luptă cu o penurie în creştere de forţă de muncă

Germania se luptă cu o penurie în creştere de forţă...

Autor: Catalina Apostoiu

06.06.2022, 22:48 294

În primul trimestru al acestui an, criza de muncitori calificaţi din Germania a atins cote record, notează The Local.

În martie, numărul poziţiilor vacante a urcat la un nou maxim de 558.000, cu 88.000 mai multe decât cu trei luni în urmă.

Pentru a soluţiona această problemă, guvernul german a relaxat unele legi privind imigraţia în 2020 pentru a putea atrage muncitori, iar noul guvern vrea să meargă şi mai departe. Germania are nevoie de aproximativ 400.000 de muncitori noi anual, potrivit Agenţiei Federale pentru Ocuparea forţei de muncă.

Ultimele date arată că penuria în creştere de muncitori calificaţi se resimte la nivelul întregii pieţe a muncii. Şi totuşi, lipsa de muncitori este acută în special în domeniile sănătăţii, serviciilor sociale, cât şi în construcţii, arhitectură, inginerie.

Numai în sectoarele sănătăţii, serviciilor sociale, educaţiei, aproximativ şase din 10 poziţii sunt neocupate. Există de asemenea un număr de poziţii vacante peste medie în domenii ca extracţia, producţia de materii prime, ştiinţe naturale, geografie şi IT, cât şi agricultură, sectorul forestier şi al horticulturii.

Un alt studiu, realizat de KfW-ifo, indică de asemenea penurii de forţă de muncă în sectoare precum cel de consultanţă şi audit.

„Penuria de muncitori calificaţi a devenit din nou o provocare pentru viitorul Germaniei“, se arată în studiu.

„O mare proporţie dintre companii este afectată. Tensiunile de la nivelul comerţului internaţional şi perturbarea lanţurilor de aprovizionare vor pune în continuare presiune pe economia bazată pe exporturi, de care depinde aproximativ un sfert din joburile germane“.

În acelaşi timp, criza de muncitori calificaţi din sectoare vitale ale economiei, cum ar fi sănătatea, este de aşteptat să se intensifice din cauza schimbărilor demografice. Iar digitalizarea va avea o influenţă majoră în ceea ce priveşte tipul de calificări care vor fi la mare căutare pe viitor.

Şi alte industrii sunt afectate de lipsa de muncitori. Organizatorii de festivaluri, şi managerii de restaurante, cafenele şi baruri din Germania reuşesc cu greu să-şi ocupe poziţiile vacante.

Unii organizatori de festivaluri din Germania au ajuns chiar să se roage pentru muncitori în această vară, făcând apel la public pentru a fi ajutaţi.

Un organizator arată că studenţii, care de obicei au joburi de vară, nu sunt dispuşi să muncească după doi ani de festivaluri anulate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO