Business Internaţional

Germania recunoaşte: are nevoie disperată de imigranţi pentru a-şi vindeca economia. Cu piaţa muncii sub presiune, nemţii cer salarii mai mari, riscând să complice lupta BCE cu inflaţia

Germania recunoaşte: are nevoie disperată de imigranţi...

Autor: Catalina Apostoiu

12.10.2023, 22:48 428

 Penuria „disperată“ de forţă de muncă este una dintre problemele structurale majore pe care guvernul german trebuie să le soluţioneze  Pe fondul pieţei muncii aflate sub presiune, cât şi al inflaţiei, angajaţii din sectorul public german cer majorări salariale de 10,5% pentru 12 luni.

Guvernul german şi-a redus estimarea de creştere a economiei, avertizând că PIB-ul ţării se va contracta cu 0,4% în acest an, admiţând în acelaşi timp că trebuie să facă faţă unor „provocări structurale majore“, printre care o penurie „disperată“ de forţă de muncă, scrie Financial Times.

Robert Habeck, ministrul economiei şi vicecancelar, a dat vina pentru perspectivele sumbre ale celei mai mari economii europene pe criza energiei creată de invadarea Ucrainei de către Rusia, majorarea dramatică a dobânzilor pentru stăvilirea inflaţiei şi încetinirea comerţului mondial, lansând în acelaşi timp un apel pentru creşterea numărului de imigranţi calificaţi pentru întărirea forţei de muncă în curs de îmbătrânire a ţării.

„Companiile caută cu disperare muncitori, afacerile meşteşugăreşti sunt forţate să respingă comenzi, iar magazinele şi restaurantele sunt nevoite să-şi limiteze programul“, a declarat Habeck. „Şi nu e vorba doar despre muncitori calificaţi, observăm în toate colţurile posibile că pur şi simplu ducem lipsă de muncitori“.

Perspectivele economice ale Berlinului s-au deteriorat de când a anticipat în primăvară că PIB-ul german va avansa cu 0,4% în acest an. Totuşi, Habeck a previzionat că economia îşi va reveni la începutul anului viitor, în condiţiile în care creşterea salariilor şi scăderea inflaţiei este de aşteptat să dea un impuls cheltuielilor gospodăriilor.

Acesta a anticipat că inflaţia va scădea de la 6,1% în acest an la 2,6% în 2024. „Direcţia a fost acum setată pentru o redresare economică sustenabilă“, a susţinut acesta, estimând o creştere de 1,3% anul viitor şi de 1,5% în 2025.

Facturile în creştere la energie, inflaţia ridicată şi slăbirea economiei au erodat susţinerea pentru cele trei partide din coaliţia de guvernământ a Germaniei, toate acestea pierzând voturi în alegerile regionale pentru Bavaria şi Hesse în weekendul trecut, cu Alternativa pentru Germania de extremă dreapta câştigând teren.

Abordând problema reacţiilor negative împotriva imigraţiei ilegale în creştere care au alimentat criticile la adresa guvernului şi au crescut susţinerea pentru AfD, Habeck a declarat că penuria de muncitori străini reprezintă „cea mai acută problemă structurală“ a ţării.

Pe fondul pieţei muncii aflate sub presiune, cât şi a inflaţiei, angajaţii din sectorul public german cer majorări salariale de 10,5% pentru 12 luni, lansând o nouă rundă de negocieri, notează Bloomberg.

Cu 300.000 de poziţii neocupate în sectorul public german, oamenii din multe instituţii muncesc peste propriile limite, a declarat Frank Werneke, şeful sindicatului Verdi.

Trei runde de negocieri cu angajatorii sunt programate a avea loc până în prima jumătate a lunii decembrie. În aprilie, sindicatul a încheiat un acord separat privind majorări salariale pentru angajaţii din sectorul public după ce a încercat de asemenea iniţial să obţină majorări de 10,5%.

Salariile reprezintă un factor cheie pentru Banca Centrală Europeană în eforturile acesteia de a determina dacă dobânzile sunt suficient de sus pentru a readuce inflaţia la ţinta de 2%.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO