Business Internaţional

George Soros: Criza financiara este mult mai grava decat spun autoritatile si nu se va termina curand

George Soros: Criza financiara este mult mai grava decat spun autoritatile si nu se va termina curand

George Soros, Presedintele fondului de investitii Quantum Endowment: Este o criza provocata de mana omului si din cauza unui crez gresit, care graviteaza in jurul ideii ca piata are capacitatea de a-si corecta singura propriile excese.

14.04.2008, 20:07 58

"Cred ca situatia este mult mai grava decat vor sa recunosca autoritatile", a declarat miliardarul, adaugand ca masurile luate pana acum, precum reducerea dobanzii de politica monetara sau reducerea impozitelor pentru stimularea cheltuielilor consumatorilor au fost "necesare insa nu si suficiente".
Principala cauza a escaladarii turbulentelor, spune miliardarul american, este lipsa de supraveghere asupra sistemului bancar, in conditiile in care autoritatile financiare si administratia Statelor Unite "au esuat sa-si faca datoria" in cadrul unei crize despre care Fondul Monetar International spune ca ar putea conduce la pierderi totale de aproape 1.000 mld. euro, scrie presa internationala.
"Este o criza provocata de mana omului si din cauza unui crez gresit, care graviteaza in jurul ideii ca piata are capacitatea de a-si corecta singura propriile excese", a declarat Soros, adaugand ca "va trece o perioada lunga pana cand efectele declinului pietei imobiliare vor fi resimtite in totalitate".
Incapacitatea autoritatilor de a se implica in rezolvarea acestei crize va determina o prelungire a turbulentelor si "o inrautatire a situatiei inainte ca aceasta sa revina la normal", considera Soros.
Aflat in turneul de promovare a noi sale aparitii editoriale, "Noua paradigma a pietelor financiare: criza creditelor si ce va insemna aceasta", Soros a pledat pentru o actiune cat mai rapida a autoritatilor financiare. Miliardarul american spune, de asemenea, ca este nevoie de o inasprire a controlulului pietei financiare si de o limitare a creditelor pentru investitii speculative.
De asemenea, Soros s-a aratat de acord cu estimarea FMI, care plaseaza pierderile totale cauzate de criza subprime la 945 mld. euro. "Cred ca este o estimare destul de corecta", a declarat Soros, adaugand ca "deocamdata nu am vazut efectele complete ale unei posibile recesiuni, in situatia in care pierderile de pana acum sunt strict legate de instrumentele financiare".
Pana acum, aproape 50 de institutii financiare globale, printre care marile banci de investitii din Statele Unite si Europa, au pierdut 232 mld. dolari ca urmare a expunerii puternice pe piata creditelor subprime.
In acelasi timp insa banii eliberati pe piata de bancile centrale sunt insuficienti pentru a acoperi asemenea sume, ceea ce Soros considera a fi inca o dovada a faptului ca autoritatile nu si-au asumat responsabilitatea de a "controla bubble-ul pietei financiare inainte ca acesta sa ajunga prea departe".
Luna trecuta, banca centrala americana a decis sa adauge 4,5 mld. dolari in rezervele temporare ale sistemului bancar, instrumentand in acelasi timp si preluarea Bear Stearns de catre JP Morgan, care a primit un imprumut de 30 mld. dolari pentru finalizarea achizitiei.
Anul trecut, Soros s-a reintors la un rol mult mai activ in cadrul fondului de investitii Quantum Endowment - al carui profit este folosit in scopuri caritabile - datorita temerilor referitoare la declinul pietei financiare si la cresterea numarului de credite ipotecare neperformante. Nivelul de profitabilitate al Quantum era de 30% pe an inainte de 2000, in momentul in care Soros a decis sa renunte la administrarea directa a operatiunilor, apeland la manageri externi.
Incertitudinea legata de abilitatea investitorilor si a traderilor de a-si onora obligatiile contractuale genereaza un val de neincredere pe piata, care "nu va putea fi eliminat inainte de implementarea unui mecanism de control", spune Soros.
Recent, directorul executiv al Morgan Stanley, John Mack, declara ca actuala criza va mai dura cateva trimestre, in situatia in care piata are de a face cu cele mai severe turbulente din ultimii 40 de ani.
Un punct de vedere care pare sa fie impartasit si de Soros. "Autoritatile sustin ca situatia se va ameliora incepand cu a doua jumatate a acestui an", a declarat el, adaugand ca "chiar nu pot sa cred ca asa ceva se poate intampla".
Exista, crede miliardarul american, o problema grava in cadrul actualului mecanism al pietei financiare, iar aceasta problema sta chiar la baza intregului sistem, care isi are originile in anii '80, in timpul guvernarii presedintelui american Ronald Reagan si a primului-ministru britanic Margaret Thatcher.
Contand pe capacitatea de autoreglare a pietei, cei doi lideri politici au militat pentru reducerea restrictiilor impuse pietei financiare, ceea ce a condus la explozia necontrolata a creditelor. Iar o asemenea abordare a stat la baza actualei crize, dupa ce investitorii si bancile si-au asumat riscuri imense fara a fi constransi in nici un fel.
Pentru a elimina astfel de erori structurale, Soros propune - prin intermediul noii sale carti - o noua paradigma, care sa puna accentul pe o reglementare mai puternica si pe cresterea gradului de responsabilitate a autoritatilor politice.
"In acest moment, teoria dominanta este aceea ca piata tinde spre un echilibru si ca devierile de la acest echilibru sunt intamplatoare, putand fi in acelasi timp calculate statistic si chiar evitate", a declarat Soros, adaugand ca "instrumentele financiare complexe utilizate in tranzactiile de astazi arata cel mai bine falsitatea acestei teorii".
Miliardarul argumenteaza ca, din moment ce piata este creata de milioanele de indivizi care actioneaza in interiorul ei, ea nu poate fi dominata decat de incertitudinea cauzata de relatiile umane.
"Relatiile umane sunt diferite de cele naturale", spune Soros, mentionand ca in cadrul relatiilor umane gandirea este un factor esential, in timp ce economia nu face altceva decat sa "copieze stiintele naturii, ignorand total rolul jucat de gandirea umana".
Pentru Soros deviatiile pietei sunt rezultatul interactiunii intre doua elemente total opuse: perceptiile gresite ale oamenilor si realitatea existenta. De exemplu, in timpul boom-ului imobiliar din Statele Unite exista o realitate: rate ale dobanzii scazute si posibilitatea de a contracta foarte usor un credit. Pe de alta parte exista si perceptia gresita a consumatorilor, care isi imaginau ca preturile locuintelor vor continua sa creasca fara a fi afectate de dobanzile scazute.
Iar deviatia pietei ipotecare si implicit a celei imobiliare a aparut in momentul in care perceptia gresita a oamenilor a alimentat o explozie care in cele din urma nu a mai putut fi sustinuta, prabusindu-se pe celalalt versant. "Exista o conceptie gresita referitoare la faptul ca deviatiile pietei pot fi calculate statistic. Daca te uiti insa la datele actuale, poti observa ca nu se intampla deloc asa, ci turbulente au loc mult mai des decat ar trebui, potrivit statisticilor", spune Soros.
Mai mult, crezul potrivit caruia piata se corecteaza singura este total eronat, in situatia in care marile crize anterioare, care aproape au destabilizat sistemul financiar nu au putut fi rezolvate decat prin interventii energice ale autoritatilor, nu prin corectii ale pietei. De exemplu, economia americana a scapat de recesiune dupa criza dot.com datorita politicilor promovate de Fed sub conducerea lui Alan Greenspan.
Problema grava in acest moment, spune Soros, este perpetuarea mitului privind autocorectia pietei; si asta datorita faptului ca prabusirea apocaliptica pare sa nu mai vina niciodata. In aceste conditii, un cadru legislativ mai strans nu poate sa apara decat in momentul in care atat jucatorii de pe piata, cat si autoritatile isi vor da seama ca piata nu este nici infailibila si nici nu se regleaza de la sine.
"Cand vine vorba de reglementari, cel mai important lucru de care trebuie sa tinem seama este faptul ca nici un efort uman nu este perfect. Reglementarile si interventiile guvernamentale au produs o serie de rezultate negative in trecut", a declarata Soros, mentionand insa ca "nici piata si nici reglementarile nu sunt perfecte, dar interactiunea dintre cele doua elemente ar trebui sa determine in cele din urma cum trebuie sa se comporte piata".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO