Business Internaţional

General Electric, simbolul sectorului industrial american, se bazeaza pe managerii straini pentru expansiune

25.02.2008, 20:41 47

In clipa in care Jeffrey Immelt, presedintele General Electric, a devenit CEO al companiei in 2001, managerii straini ai diviziilor grupului au cerut mutarea unora din operatiunile importante peste hotare, scrie International Herald Tribune.
"Spuneau ca GE nu va fi niciodata o companie cu adevarat globala daca aceste operatiuni nu sunt mutate in afara Statelor Unite", a declarat Immelt. Timp de cativa ani de zile, directorul a refuzat, afirmand ca "e stupid, nu avem nevoie de o asemenea mutare".
Dar pe masura ce managerii care veneau in cadrul grupului din afara Statelor Unite au continuat sa exercite presiuni, Immelt a realizat ca " avand in vedere cantitatea de fum, trebuie sa fie undeva si un foc."
De aceea, in 2004 Immelt a mutat GE Healthcare din Wisconsin intr-o localitate situata in apropierea Londrei, la sediul Amersham, o companie proaspat adaugata portofoliului GE.
In urma rezultatelor bune, GE are acum centre de cercetare in Munchen, Shanghai si Bangalore, India, iar divizia de vanzari de echipamente catre companiile de petrol si gaze naturale are acum sediul in Florenta, Italia.
In plus, luna aceasta compania a desemnat un nou CEO pentru GE Money in persoana lui William Cary. Compania a adaugat ca sediul principal din Stamford, Connecticut va fi mutat la Londra, pentru a putea fi mai aproape de numarul mare de clienti din Europa si Asia.
Operatiunile din Europa contribuie la restabilirea increderii dupa retragerea GE din cursa pentru achizitia Honeywell din 2001. Centrele din Asia ajuta la stabilirea de noi relatii cu economiile emergente din zona din punctul de vedere al tehnologiei si al locurilor de munca oferite.
Motoarele, turbinele si alte elemente de infrastructura sunt responsabile pentru o mare parte din profiturile GE, dar in acelasi timp reprezinta si principala sa sursa de dezvoltare. "Toata lumea vorbeste despre outsourcing-ul productiei, dar adevaratele unelte de marketing sunt joburile de nivel inalt din categoria cercetare - dezvoltare", a declarat Immelt.
"Si trebuie sa tineti cont ca eu sunt la baza un salesman. Sunt constient ca nu poti mentine un nivel ridicat al vanzarilor fara sa devii parte a culturii in care iti vinzi produsele", a mai adaugat directorul GE.
Anul trecut, veniturile GE din afara Statelor Unite le-au depasit pentru prima oara pe cele inregistrate in America. Ceea ce este si mai important este ca vanzarile de peste hotare sunt in crestere, chiar daca situatia economiei din Statele Unite scade numarul vanzarilor de acasa.
Pentru GE schimbarile au insemnat mai mult decat o diversificare a surselor de venit. Fosta ierarhie rigida si programele stricte de training trec prin modificari majore, iar mentalitatea executivilor americani fata de colegii lor straini s-a schimbat. Daca inainte strainii erau priviti ca niste subordonati, in ciuda pozitiilor omoloage, acum acestia se bucura de perceptia ca egali ai colegilor americani.
"Organizarea la nivel international este sub forma de retea si nu ca un nucleu american cu ramuri in strainatate", a declarat Christopher Bartlett, profesor la Harvard Business School, care a publicat un studiu de caz asupra General Electric.
Anul acesta, GE Transportation cu sediul in Erie, Pennsylvania a ales in mod simbolic sa organizeze adunarea anuala a vanzarilor la Sorrento, in Italia in loc de Florida.
"Era si vremea ca americanii sa simta pe pielea lor diferenta de fus orar si raul de avion", a afirmat John Dineen, seful diviziei.
Dintr-un anumit punct de vedere, GE revine la formatul initial. In 1981, cand postul de manager era detinut de Jack Welch, structura companiei era organizata geografic, cu directori regionali de origine americana conducand divizii nationale. Acum Immelt creeaza un hibrid intre cele doua forme de organizare din trecut.
"Jeff este constient de schimbarea centrului gravitational din ultima perioada", a declarat Noel Tichy, profesor de management la Universitatea din Michigan, care a publicat si el o serie de articole despre GE.
Strategia nu este utilizata numai de General Electric. Compania International Business Machines (IBM), ale carei venituri provin in proportie de 65% din outsourcing, are majoritatea operatiunilor de software si servicii in India.
De asemenea, compania si-a mutat centrul de achizitii globale si divizia responsabila de tehnologia de recunoastere a vocii in China.
Anul trecut IBM a trimis pentru prima oara 23 de angajati de etnie chineza la sediul sau din Armonk, New York in cadrul unui program de training de cultura si etica corporatista care a durat doua saptamani. In septembrie, aceiasi 23 de angajati au participat la un training in Shanghai unde au avut ocazia sa puna in practica principiile proaspat acumulate.
De asemenea, IBM a inceput sa trimita directori executivi americani in Asia atat cu scopul de a invata notiuni noi, cat si de a preda cunostinte corporatiste angajatilor de acolo.
"Directorii de la Armonk nu pot sa ne ceara pur si simplu sa crestem profiturile cu 30%", a afirmat Denis Fred Simon, rectorul Institutului de Relatii Internationale si Comert "Neil D. Levin", care a participat la elaborarea programului de training al IBM.
"Ei trebuie sa inteleaga ce inseamna sa operezi efectiv in China", a mai spus Simon.
Dar dimensiunile companiei General Electric, care numai anul trecut a avut vanzari de 173 miliarde de dolari (117 miliarde euro), si diversitatea ofertei lor fac cu atat mai formidabila intelegerea acestei diversitati.
Managerii americani de la GE calatoresc acum in intreaga lume pentru a lua parte la cursuri de management, iar directorii executivi europeni viziteaza tot atat de des centrul de training in management al GE din Crotonville, New York. In ziua de azi, cercetatorii din Shanghai sau Bangalore au acelasi grad de autoritate cu cel al cercetatorilor din Niskayuna, New York, orasul in care isi are sediul GE Research Center.
Immelt se gandeste deja sa creeze o copie a Crotonville-ului in China si sa construiasca o resedinta rezidentiala in cadrul Centrului de cercetare din M?nchen care sa semene cu cel din Niskayuna.
In plus, accentele straine sunt tot mai des auzite in cadrul managementului GE. Country managerii de la GE, care actioneaza ca legatura intre companie si clientii sai din teritoriu, provin tot mai des din acele regiuni pe care le conduc, iar importanta lor in cadrul firmei creste direct proportional cu vanzarile tot mai mari din strainatate.
"In tari precum China, clientii cei mai mari sunt chiar guvernele si country managerii GE sunt cei cu care sefii de stat discuta", a declarat Deane Dray, analist al bancii de investitii Goldman Sachs.
Majoritatea directorilor sunt inca localizati in Statele Unite si deoarece ei controleaza intreaga activitate a respectivelor divizii, au inca puterea de decizie in problemele importante.
Cu toate acestea, directorii straini castiga tot mai mult teren pe scara ierarhica a General Electric.
Conducerea GE Transportation este alcatuita din francezul Pierre Comte care conduce Global Signaling din Paris si Rafael Santana, un brazilian responsabil cu GE Transportation - Americas din Brazilia.
Evren Eryurek, managerul responsabil cu operatiunile globale de cale ferata, are biroul in Florida, dar este de nationalitate turca. In schimb, Dineen si Tim Schweikert, presedintele GE Transportation China, sunt americani. Dineen afirma insa ca succesorii lor "ar putea fi de alta nationalitate."
Immelt, care nu a avut activitati in strainatate, a declarat ca desi nu va face publice numele, poate oricand numi cel putin trei persoane de alta nationalitate din cadrul firmei care ii pot lua cu succes locul in momentul in care va decide sa se retraga candva in urmatorii zece ani.
"Treaba directorilor executivi este sa fie mereu la curent cu realitatile sociale si politice si sa fie capabili sa anticipeze riscurile. Exista multi oameni care isi doresc aceste posturi de conducere de la noi, dar numai putini sunt cu adevarat potriviti pentru ele", a declarat Immelt.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO