Business Internaţional

Gazprom isi va infiinta propria companie petroliera

07.04.2004, 00:00 15



Producatorul rus de gaze naturale, Gazprom, intentioneaza sa isi infiinteze in aceasta vara propria companie petroliera, Gazpromneft, care va produce anual 30-40 milioane de tone de petrol si gaz lichefiat, adica pana la 800.000 barili pe zi, a declarat Alexander Ryazanov, directorul executiv adjunct al grupului.



In prezent, Gazprom produce numai 10 miliarde de tone. Grupul spera ca veniturile sale anuale obtinute din exploatarea petrolului si a gazelor lichefiate sa creasca de la 1,4 miliarde de dolari la 3-4 miliarde de dolari, scrie The Moscow Times.



Daca Gazprom va reusi sa-si mareasca de partu ori productia de petrol, va deveni al cincilea producator de petrol din Rusia. Grupul produce 540 miliarde de metri cubi de gaz si asigura Europei un sfert din cantitatea necesara.



Ryazanov a afirmat ca noua companie petroliera va fi creata dupa ce fluxurile de trezorerie ale Gazprom vor fi restructurate pe tipuri de activitati. In luna martie a acestui an, directorul executiv al Gazprom, Alexei Miller, spunea ca grupul a intrat in a doua etapa de reforme, care consta in cresterea eficientei prin constituirea unei structuri integrate vertical si prin imbunatatirea managementului la nivelul subsidiarelor.



Ryazanov a declarat ca Gazprom va detine, pentru inceput, toate actiunile Gazpromneft. "In doi sau trei ani, compania va fi probabil listata. O parte din actiuni vor fi oferite la bursa de valori sau unui investitor strategic, insa Gazprom va pastra pachetul de control, de 51% din companie", a afirmat Ryazanov. "Ne dam seama altfel nu vom putea realiza destule investitii in activitatea petroliera. Noi ne concentram asupra gazelor naturale. In prezent, investim 4-4,5 miliarde de ruble (140-157 milioane de dolari) pe an in activitatile cu petrol, ceea ce este foarte putin", a adaugat el.



Ryazanov a mai spus ca Gazprom nu intentioneaza deocamdata sa achizitioneze noi active petroliere. "Ne ajunge cat producem in prezent", a declarat el.



Gazpromneft va exporta pana la 40% din gazele lichefiate produse prin intermediul Transneft, sistemul de conducte detinut de statul rus, iar restul pe calea ferata. anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO