Business Internaţional

Gazprom incearca sa se implice in proiectul Nabucco

11.05.2007, 16:39 12

Compania ruseasca Gazprom se afla in negocieri pentru furnizarea de gaze naturale unui proiect creat initial pentru a reduce dependenta energetica fata de Moscova, scrie The Moscow Times.
Un oficial din cadrul Ministerului turc al Energiei a declarat ca Gazprom s-a aflat in ultimele saptamani in tratative cu consortiul ce dezvolta proiectul Nabucco.
"Consortiul este deschis la aceasta idee. Nu sunt asteptate obiectii din partea Statelor Unite sau a Europei cu privire la conducta care transporta gaz rusesc", a declarat oficialul care a dorit sa-si pastreze anonimatul.
Prin proiectul Nabucco se dorea transportarea gazelor naturale din regiunea Marii Caspice si a Orientului Mijlociu catre Europa printr-o conducta care tranverseaza Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria. Membrii consortiului includ companiile MOL din Ungaria, Bulgargaz din Bulgaria, Transgaz din Romania si Botas din Turcia. Proiectul in valoare de circa 4,6 miliarde euro s-a bucurat de suport din partea Uniunii Europene si a Statelor Unite, care doresc reducerea dependentei energetice a continentului fata de Rusia.
Atunci cand se ia in calcul capacitatea de transport a proiectului Nabucco, Rusia ar putea deveni o parte importanta a lui. Conducta cu o lungime de 3.300 km poate transporta pana la 31 de miliarde de metri cubi de gaz anual la capacitate maxima. Proiectul Nabucco a fost indelung criticat pentru intarzieri si pentru lipsa unui program stabil.
OMV, compania petroliera din Austria care se afla la conducerea consortiului ce dezvolta proiectului Nabucco, a declarat ca proiectul nu a exclus niciodata posibilitatea implicarii Gazprom. "Am sustinut dintotdeauna ca conducta are o capacitate suficient de mare si pentru a permite accesul Gazprom", a declarat Thomas Huemer, purtatorul de cuvant al OMV.
Este important faptul ca operatorii proiectului pot rezerva pana la 50% din capacitate pentru uzul propriu, dar asta se mai discuta inca cu Uniunea Europeana", a adaugat el.
"Dar in afara de acest lucru, este oferit acces nerestrictionat, asadar fiecare companie care furnizeaza sau achizitioneaza gaze naturale le poate transporta prin conducta. Nabucco nu reprezinta o solutie ideologica, ci una economica", a subliniat el.
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, urmeaza sa viziteze Viena in zilele de 23 si 24 mai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO